Svijet
U SAD-U OPĆA MOBILIZACIJA ZBOG VIRUSA

Europa iščekuje vrhunac pandemije
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Čini se da je vrhunac pandemije novog koronavirusa u nekim zemljama Europe na vidiku, no usprkos strogim mjerama izolacije, Covid-19 ne pokazuje znakove posustajanja, posebice u SAD-u, gdje je u tijeku opća mobilizacija, javlja u utorak AFP.

U svijetu je od virusa, koji se u prosincu pojavio u Kini, umrlo 37.000 ljudi, a samo u Italiji više od 11.000. Španjolska bilježi rekordnih 812 umrlih u posljednja 24 sata, a Francuska također rekordnih 418 umrlih u istom razdoblju.

Mračna je to bilanca epidemije koja ne jenjava, ističe agencija. Druga najpogođenija zemlja koronavirusom je, sa 7340 umrlih, Španjolska, no u toj zemlji ima naznaka da se vrhunac epidemije približava. Ipak, španjolske su vlasti na pojačanom oprezu te je i dalje broj ljudi na pogrebima ograničen na troje. I Italija, s 11.500 umrlih na više od 100.000 zaraženih, počinje osjećati rezultate mjera izolacije i nakon tri tjedna bilježi ohrabrujuće rezultate. "Vrhunac možemo očekivati za sedam do 10 dana, a potom pad broja zaraženih", kazao je zamjenik ministra zdravstva Pierpaolo Sileri. Dodaje, međutim, da neće ublažiti mjere koje su trenutačno na snazi te da će izolaciju građana produljiti "sigurno još do Uskrsa, 12. travnja". Naglašavajući "zapanjujuću žestinu" s kojom je virus pogodio Europu, Međunarodni monetarni fond u ponedjeljak je upozorio da je "duboka gospodarska kriza" na Starom Kontinentu 2020. već "gotova činjenica." H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana