Novosti
UNATOČ PANDEMIJI POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA MORA IĆI DALJE

U pet slavonskih županija propusnice je zatražilo i dobilo 4650 OPG-ova
Objavljeno 31. ožujka, 2020.

Kako bi se vlasnicima malih i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava omogućio nesmetani rad, ali i opskrba stanovništva u većim gradovima poljoprivrednim proizvodima i prerađevinama, Nacionalni stožer civilne zaštite iz odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, donesene 23. ožujka, izostavio je vlasnike OPG-ova koji nisu u sustavu PDV-a. Bez obzira na teško stanje izazvano pandemijom koronavirusa poljoprivredna proizvodnja mora se odvijati, jer samo kontinuirana proizvodnja omogućuje dovoljne količine hrane za naše sugrađane koji upravo zbog mjera zaštite od širenja zaraze te zabrane rada gradskih tržnica nisu u mogućnosti doći do svojih omiljenih stalnih proizvođača i njihovih proizvoda. Stoga je bila posve razumljiva odluka da se iz zabrane kretanja izuzmu vlasnici povrtnjaka, voćnjaka, vinograda, pčelinjaka i farmi na kojima uzgajivači imaju žive životinje.


Više od 200 zaposlenika Ministarstva poljoprivrede od samog početka radi na obradi zahtjeva za propusnice vlasnicima OPG-ova, i do sada su zaprimili 14.050 zahtjeva od kojih je obrađeno čak 98 posto. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, s području pet slavonskih županija nekadašnje savjetodavne službe, odnosno uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede zaprimile su gotovo trećinu zahtjeva, točnije 4650 OPG-ova zatražilo je propusnice za nesmetano kretanje izvan mjesta prebivališta.


Radi smanjenja putovanja te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima, zahtjevi za propusnice zaprimaju se putem web-forme www.savjetodavna.hr/propusnice, e-maila propusnice@mps.hr te e-mailova i kontakt-brojeva službenika Ministarstva poljoprivrede po županijama. Propusnice se prema dinamici kojom pristižu izdaju u roku od 24 sata putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp, ili se preuzimaju u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Dozvole za kretanje vrijede 30 dana, a kako bi vlasnici OPG-ova što prije došli do njih izdavale su se i tijekom vikenda.


Ministarstvo apelira na sve poljoprivrednike da prate upute te da propusnice traže samo ako su im nužne, i to za nositelje i članove OPG-ova, pčelare i vlasnike životinja koji uistinu trebaju napustiti prebivalište radi neodgodivih aktivnosti, brige i ishrane životinja, zaštite od bolesti i štetnika te nužnih agrotehničkih radova.
Goran Gusak iz Bilja vlasnik je Ekološkog gospodarstva “Orlov put”, i svoje proizvode godinama već prodaje putem web-shopa uz besplatnu dostavu za područje Osijeka i bliže okolice. "Dobiti dozvolu za kretanje izvan mjesta prebivališta zaista nije problem, i to je za sve nas jako dobra odluka. Web-prodaju radimo duže vrijeme i neovisno o ovoj situaciji uhodani smo u tome, no vidljivo je sada da se takav način trgovine pokazao dobrim. Narudžbe primamo preko web-shopa, ili telefonom objavljenima na našoj Facebook stranici, a roba stiže u roku od 24 ili najkasnije 48 sati od narudžbe. Izdajemo R1 račun, a plaćanje u 90 posto slučajeva je tokenom", pojašnjava Gusak, napominjući kako je riječ o ekološkoj proizvodnji suhomesnatih proizvoda i svježega mesa. T.Prusina
BROJNI ZAHTJEVI
Na području Osječko-baranjske županije zaprimljeno je 1650 zahtjeva, a do sada je izdano 1608 propusnica, kazao je Ivica Lovrinčević, voditelj osječko-baranjske podružnice Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. On dodaje kako je broj zahtjeva zaista velik, no da se oni obrađuju u roku od 24 sata. "Dnevno imam i više od 200 telefonskih poziva, i zato molimo za strpljenje, jer svi će zahtjevi biti obrađeni, a propusnice izdane", poručio je Lovrinčević, napominjući kako je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo više načina preuzimanja dozvola i bez potrebe za bliskim kontaktom.
DOPUŠTEN RAD VRTNIH CENTARA I RASADNIKA
Ministarstvo poljoprivrede, s obzirom na potrebu obavljanja nužnih poljoprivrednih radova te s tim u vezi i prodajom poljoprivrednog reprodukcijskog materijala (sjeme, presadnice, sadnice) i rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, pokrenulo je inicijativu da se i takvim trgovinama omogući rad. Nacionalni stožer civilne zaštite dao je tumačenje odluke o mjerama ograničavanja rada trgovina i uslužnih djelatnosti, čime se pod pojmom "poljoprivredne ljekarne" podrazumijevaju i sve djelatnosti iz inicijative.

Sukladno tome, vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina te mjera socijalnog distanciranja.
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura