Osijek
HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Ne treba odgađati redovno cijepljenje
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, no radi smanjenja izlaganja djece u čekaonicama Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je posebne preporuke o provođenju programa obveznog cijepljenja.

Iz HZJZ-a poručili su da primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju.

To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutačna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su i da se revakcinaciju može odgoditi na razdoblje od mjesec do dva, iako ni revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duže vrijeme.

U ovom trenutku Hrvatski zavod za javno zdravstvo predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

- Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da se ne miješaju bolesna i zdrava djeca u čekaonici, tj. trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece, a koje roditelji trebaju poštivati - poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. H
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana