Regija
SLATINSKA TVRTKA “ZLATNA NIT” REORGANIZIRALA PROIZVODNJU

Zbog povećane su potražnje maski zaposlili još radnika, rade i subotom
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
SLATINA

Slatinska tvrtka Zlatna nit, čiji je suvlasnik i voditelj proizvodnje i prodaje Zlatko Rabik, do prije nekoliko dana proizvodila je radnu obuću i zaštitnu odjeću, ali spletom nepredviđenih okolnosti u nevjerojatno kratkom roku tvrtka se "preorganizirala" i počela proizvodnju zaštitnih maskica.

– Shvatili smo da trenutak i okruženje u kojem se nalazimo omogućavaju pojedincima da pokažu svoju savjest i svijest pa će netko iskoristiti situaciju za osobnu korist, a drugi će se ponašati svjesno, savjesno i društveno odgovorno. Želeći pokazati kako se može dati pravi doprinos situaciji u kojoj se nalazimo, mi smo reagirali na nestašicu maskica, napravili kalkulaciju kojom ćemo pokriti svoje troškove materijala i rada i počeli smo proizvoditi maskice koje prodajemo u ovom trenutku po najnižim cijenama koje se mogu naći na tržištu - ispričao nam je Zlatko Rabik.

Zlatna nit proizvodi dvije vrste maskica, jednokratne od troslojnoga polipropilena i perive od 100-postotnog pamuka. Budući da tvrtka ima i stroj za vezenje, sada proizvode i maskice s logotipom. Prema Rabikovim riječima, maskice se prodaju po cijenama koje pokriju troškove materijala i rada, dok onaj profitabilni dio daju kao svoj doprinos da se ova situacija prebrodi i riješi što prije na zadovoljavajući, pozitivan način. Prve maskice stajale su 3,70 kuna, ali kad su potrošili materijal koji su kupili po 12 kuna, sljedeći materijal plaćali su 18 kuna pa su bili prisiljeni povećati cijenu maske na 4,70 kuna.

– Prije nekoliko dana krenuli smo s proizvodnjom 3000 komada dnevno, ali zahvaljujući radu naših djelatnika i uspješnom uhodavanju, kupujemo opremu i rješavamo uska grla koja se pojavljuju u proizvodnji tako da trenutačno, radeći u dvije smjene, proizvodimo oko 4000 komada dnevno. Zbog velike potražnje radimo i subotom, ali vjerujem da će ovo državne inspekcije i drugi organi shvatiti pozitivno, kao naš doprinos rješavanju situacije, i da nas nitko neće doći kazniti za rad subotom, kao što se događalo u prethodnom razdoblju. Situacija nalaže da svi budemo ozbiljni i ako se svi budemo pridržavali uputa koje nam Nacionalni stožer civilne zaštite svakodnevno daje, onda ćemo ovu tešku situaciju prebroditi na bezbolniji način.

Zlatna nit trenutačno radi s 30 djelatnika, što u proizvodnji, što u pratećim službama, a posljednjih nekoliko dana zbog povećanja proizvodnje primali su i nove djelatnike. Njima bi, kao i mnogim tvrtkama, bilo jednostavnije otpustiti radnike, ali oni to nisu radili.

– Mogu odgovorno tvrditi da smo razvili maskice koje su među nekoliko najkvalitetnijih koje se mogu naći na tržištu, a time smo osigurali i radna mjesta. Istina je da svakodnevno strahujemo da će se dogoditi nekakva neplanska situacija i poremetiti nam planove, svjesni smo također da je ovo kratkotrajna proizvodnja i da će se možda za mjesec-dana sve stabilizirati pa maske neće biti tražene, ali i da ćemo mi iz ove krize izaći jači. Vjerujemo da ćemo s ovim proizvodom uspjeti radno i financijski prebroditi sadašnju tešku situaciju - kaže Rabik.

U Zlatnoj niti ozbiljno su prišli novom poslu pa su se prije početka nove proizvodnje konzultirali s Državnim inspektoratom o uvjetima te proizvodnje. Zato je od prvoga dana na deklaraciji maskica iz slatinske Zlatne niti navedeno da ona nije osobna zaštitna oprema i da nije za uporabu protiv otrovnih ili opasnih sadržaja u zraku.

Petar Žarković
4000

maskica dnevno proizvede se u Zlatnoj niti, po cijeni od 4,70 kn
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike