Ekonomija
POSLJEDICE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Očekuje se pad turističkih putovanja od 20 do 30 posto
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) krajem ožujka revidirala je svoje procjene turističkog prometa za svijet ove godine, očekujući zbog pandemije Covida-19 pad putovanja turista po svijetu za 20 do 30 posto u odnosu prema rekordnoj 2019., izvijestili su iz UNWTO-a.


"Uzimajući u obzir uvođenje ograničenja putovanja diljem svijeta, UNWTO očekuje smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. godini i do 30 posto u odnosu prema 2019. godini", kažu iz te specijalizirane UN-ove agencije za turizam.


Dodaju da takve procjene temelje na najnovijim kretanjima zbog suočavanja svijeta s dosad nezabilježenim socijalnim i ekonomskim izazovom, pri čemu poručuje i da sve procjene treba tumačiti s oprezom, s obzirom na izuzetno neizvjesnu narav trenutne krize.


Inače, u 2019. godini svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je bilo četiri posto više nego u 2018., i gotovo deseta godina stalnog porasta u svjetskom turizmu.


Za očekivani pad broja međunarodnih turističkih dolazaka 20 do 30 posto ove godine upozoravaju da može značiti i pad međunarodnih prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi američkih dolara, što je gotovo trećina 1500 milijardi dolara prihoda ostvarenih u 2019. godini.


"To bi moglo značiti i da će Covid-19 utjecati na promet u svjetskom turizmu u idućih nekoliko godina, što je i puno jače nego što su bili utjecaji ekonomske krize 2009. godine, zbog koje je u svijetu bilo četiri posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, i u odnosu prema epidemiji SARS-a 2003. godine, koja je u toj godini prouzročila pad od samo 0,4 posto", iznose iz UNWTO-a.


U povodu te situacije i novih procjena UNWTO-a glavni tajnik te organizacije Zurab Pololikašvili ocjenjuje da je turizam jedan od najpogođenijih ekonomskih sektora u svijetu, ali i ujedinjen u pomaganju i rješavanju zdravstvene krize u svijetu.


"I turizmu je prvi i najvažniji prioritet raditi zajedno na ublažavanju utjecaja krize, posebno na zaposlenost, te stoga i UNWTO i cijeli turistički sektor podržavaju sve napore za oporavak i povratak ekonomske dobrobiti u svijetu", poručio je Pololikašvili.
Prethodno je ove godine, početkom ožujka, UNWTO zbog prvog jačeg vala širenja Covida-19 po svijetu prognozirao pad broja međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. godini za do tri posto u odnosu prema 2019. godini, a u siječnju je ta organizacija očekivala porast do četiri posto. H
Očekuje se pad međunarodnih prihoda od turizma do 450 milijardi dolara, što je trećina prihoda ostvarenih lani
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike