Autoglas
KOŠMAR

Proizvodnja auta stala, respiratori su prioritet
Objavljeno 31. ožujka, 2020.
I dok diljem svijeta tvornice automobila zatvaraju svoja vrata, u Kini se pogoni polako otvaraju, a radnici se vraćaju u tvornice

Čudne se karte dijele ovih dana na globalnom autotržištu. Većina proizvodnih pogona diljem Europe, obje Amerike, Afrike i većih dijelova Azije, stala je s proizvodnjom automobila, a tek je Kina, nakon mjeseci zatvorenih pogona, počela polagano otvarati tvornice, no i to je daleko od punog proizvodnog kapaciteta. Svi su proizvođači svjesni da ih čeka teško razdoblje jer će prodaja auta sasvim sigurno pasti, pa nije čudno što su se videokonferencije čelnih ljudi kompanija ovih dana užarile. Neki su već krenuli u nove poslovne projekte - proizvodnju ventilatora i respiratora.

Na terenu to izgleda otprilike ovako. Nakon što je Volvo najavio privremeno gašenje proizvodnje u Europi, tri velika proizvođača svoje pogone u Americi i dalje drže zatvorenima. Očekuje se da će američki proizvođači automobila General Motors, Ford i Fiat Chrysler produžiti svoju trenutačnu obustavu u Sjevernoj Americi na travanj dok traje borba za usporavanje širenja koronavirusa. U ovom trenutku točni datumi kada će veliki proizvođači automobila iz Detroita ponovno pokrenuti proizvodnju vozila i dalje su u zraku. Ford je u izjavi rekao da ne planira ponovno pokrenuti proizvodnju do 6. travnja, ali je upozorio da bi se to moglo i dodatno odgoditi.

Trumpova naredba
Prema svemu sudeći, GM još uvijek nije potvrdio svoje planove - u posljednjoj izjavi kažu kako će odluka o ponovnom otvaranju ‘‘biti ocijenjena iz tjedna u tjedan‘‘, nakon 30. ožujka - ali neimenovani izvori rekli su Reutersu da će se također pridržavati naredbe guvernera Michigana Gretchen Whitmera, kojom se do 13. travnja zabranjuje poslovanje tvrtki koje nisu nužne za svakodnevno funkcioniranje zajednice.

Udruga, koja predstavlja velike američke i strane proizvođače automobila, upozorila je, zajedno s drugim industrijskim grupacijama, američke zakonodavce da analitičari autoindustrije očekuju pad prodaje za čak 40 posto u ožujku u odnosu prema 2019. U pismu se navodi da je 95 % sjevernoameričkih autopostrojenja trenutačno zatvoreno.

I onda se pojavio Donald Trump. Američki je predsjednik zatražio od General Motorsa i Forda da hitno počnu proizvoditi respiratore, prijeko potrebne za oboljele od koronavirusa, poručivši da bi mogao aktivirati zakon o vojnoj proizvodnji. GM i Ford onda su priopćili da surađuju s ostalim kompanijama kako bi se uskoro pokrenula proizvodnja respiratora. Brojni demokrati, uključujući i njujorškog guvernera Andrewa Cuoma, zatražili su od Trumpa da aktivira spomenuti zakon i zatraži od industrijskih tvrtki da počnu proizvoditi medicinsku opremu.

BMW zatvara tvornice
Trump se obrušio na korporaciju GM-a zbog zatvaranje njihove tvornice u državi Ohio. Ta je tvrtka prošle godine prodala postrojenje u Lordstownu jednoj ‘start-up‘ tvrtki za električne kamione. "General Motors smjesta mora otvoriti postrojenje u Lordstownu, koje je tako glupo napustio, ili otvoriti neku drugu tvornicu i ovog trenutka početi proizvoditi respiratore. Ford, krenite i vi s respiratorima. Brzo!" napisao je Trump na Twitteru. "Rekli su da će nam dati 40.000 respiratora, i to jako brzo. Sada govore da će ih biti samo 6000 krajem travnja, i to po visokoj cijeni", dodao je Trump. Trumpove su izjave uslijedile nakon što je New York Times dao naslutiti da Bijela kuća odustaje od velikog posla s GM-om i tvrtkom Ventec zbog previsokih cijena. Ostali proizvođači automobila potvrdili su da rade na proizvodnji respiratora. Tako je Toyota u petak priopćila da dovršava ugovore o suradnji s najmanje dvije kompanije koje proizvode respiratore kako bi im pomogla u proširenju proizvodnih kapaciteta.

Europski proizvođači, poglavito oni njemački, stali su s proizvodnjom. Zbog globalne pandemije koronavirusa bavarski je proizvođač, zajedno s britanskim luksuznim brendom (čiji je i vlasnik), odučio prekinuti proizvodnju u Europi i Južnoj Africi. Kako prenose njemački mediji, BMW je objavio da privremeno zatvara svoje tvornice automobila diljem Europe i Južne Afrike, zbog posljedica pandemije koronavirusa. Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse najavio je zatvaranje gotovo polovine tvornica sve do 19. travnja. ‘‘Zatvaraju se sve europske tvornice te i ona u Rosslynu, nedaleko od Pretorije u Južnoj Africi‘‘, rekao je Zipse. Također i Rolls-Royce, brend u vlasništvu BMW-ove grupacije, najavio je zatvaranje svojih pogona u Goodwoodu u trajanju dva tjedna, počevši s 23. ožujkom.
Milan Bugarić/Mato Pavličević
// PROLJETNA KUPNJA //
TIMOVI F1 PROIZVODE RESPIRATORE
Sedam momčadi Formule 1, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pokrenule su projekt nazvan “Pitlane” (boks), kojim odgovaraju na poziv vlade i uključuju se u proizvodnju medicinske opreme, prvenstveno respiratora. U projekt su uključeni Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Haas i Williams, njihovi tehnološki ogranci, kao i vodstvo Formule 1. “Projekt ‘Pitlane’’ usredotočen je na tri područja rada, od preinake postojećih medicinskih aparata, podrške u povećanju proizvodnje respiratora prema poznatim nacrtima, pa do ubrzanog osmišljavanja i gradnje prototipova novih uređaja za licenciranje i moguću proizvodnju”, stoji u priopćenju F1. “Jedinstvena sposobnost Formule 1 da ubrzano odgovori na inženjerske i tehničke izazove dopušta nam da se nadovežemo na dosadašnje inženjerske odgovore u industriji. Zajedno smo protiv koronavirusa”, stoji u zajedničkom priopćenju timova.
I TESLA SMANJUJE OBUJAM PROIZVODNJE
Teslin strateški partner, Panasonic, najavio je kako će ovoga tjedna otprilike 3500 radnika poslati kući na najmanje dva tjedna. Panasonicova odluka ne obuhvaća tisuće Teslinih zaposlenika u Gigafactory. Dvije tvrtke zajedno rade na proizvodnji akumulatora za Teslina vozila i stacionarnih uređaja, i to tako da se baterije proizvode na Panasonicovoj strani tvornice, dok Teslina strana proizvodi pogonske sklopove za automobil Model 3 i sastavlja baterije. Musk je privremeno obustavio proizvodnju u svojoj tvornici vozila Fremont, kod San Francisca, kao i u tvornici pločica za solarne panele u New Yorku.