Novosti
11. HRVCON

Povratak iz Afganistana
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, koji su sudjelovali u mirovnoj misiji Resolute Support u Afganistanu, u petak navečer vratili su se u Hrvatsku, i to prvi put zrakoplovom Croatia Airlinesa.

U Hrvatsku se iz Afganistana vratilo 105 pripadnika 11. HRVCON-a, a u zagrebačkoj zračnoj luci "Dr. Franjo Tuđman" dočekali su ih potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan.

"Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobro došli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobro došli kući", poručio je im je ministar Krstičević.

Osim hrvatskih vojnika, zrakoplovom su se do Podgorice prevezli i vojnici oružanih snaga Albanije, Crne Gore te Sjeverne Makedonije. U Afganistanu je ostao 12. hrvatski kontingent, koji je u tu misiju upućen u ožujku.

Načelnik Glavnog stožera Robert Hranj kazao je kako je organizacijom tog leta hrvatska država pokazala da je sigurnost svih njezinih građana uvijek na prvom mjestu. "Naši se vojnici sada upućuju svojim domovima, obiteljima, prijateljima, na zasluženi odmor, uz čvrsto uvjerenje da će se i dalje pridržavati svih propisanih mjera samozaštite od virusa Covida-19 jer jedino tako čuvaju sebe, svoje obitelji i svoje najmilije", istaknuo je admiral Hranj.

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta, brigadir Dragan Basić prilikom izlaska iz zrakoplova poručio je kako mu je iznimno drago što su se vratili kući te kako je najteže bilo pratiti situaciju iz druge zemlje znajući da se u Hrvatskoj, uz epidemiju korornavirusa, dogodio i potres u Zagrebu. "Voljeli bismo da smo od prvog dana mogli biti ovdje i pomoći našem narodu u nevolji. Imali smo plan povratka, trebali smo se vratiti početkom ožujka, no zbog novonastale situacije i epidemije koronavirusa, nismo mogli doći ranije", rekao je brigadir Basić. H
Možda ste propustili...