Kultura
EDUKATIVAN I HUMANITARNI PROJEKT U BORBI PROTIV KORONE

Tjedan dana HNK-a u vašim domovima
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
Prošlo je više od tjedan dana otkada je HNK u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24sata pokrenuo jedinstveni, edukativni i humanitarni projekt (HNK u Zagrebu u borbi protiv koronavirusa), u okviru kojega se svakodnevno na YouTube kanalu 24sata, web-stranici 24 sata te FB HNK i 24 sata prikazuju predstave ansambala Opere, Drame i Baleta te programe Filozofskog teatra.


Tako je prva predstava emitirana online, Tko pjeva zlo ne misli Renea Medvešeka, pregledana rekordnih 120.000 puta, a tijekom emitiranja uživo bilo je više od 1500 komentara. Hit-predstava koja je od svoje premijere u rujnu 2017. mjesecima prije izvedbe rasprodana, oduševila je gledatelje pred ekranima, a bilo ih je iz svih dijelova Hrvatske i svijeta.


Osim predstava emitiran je i prvi Filozofski teatar Srećka Horvata u kojem je gostovao bivši grčki ministar financija, političar i filozof Yanis Varoufakisa, kojeg na Twitteru prati oko čak milijun sljedbenika, a koji je objavu o našem projektu i svojem gostovanju podijelio na svom Twitter profilu.


Balet Labuđe jezero, za koje gledatelji mjesecima prije traže kartu, emitirao se dan nakon Tko pjeva zlo ne misli, a nakon baleta na online repertoaru je bila i komična opera Ero s onoga svijeta, koja svakom izvedbom popuni gledalište.


Večer nakon potresa u Zagrebu, u nedjelju, 22. ožujka, gledatelji su imali priliku pogledati dramu Ljudi od voska, a sutradan je sve oduševio Pippo Delbono predstavom Evanđelje.


Kralj Lear, u čijoj je glavnoj ulozi briljirao Predrag Miki Manojlović, bio je iznimno gledan, dok je 24. ožujka bio rezerviran za impresivnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski u režiji Krešimira Dolenčića te pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera.

Sinoć su gledatelji pratili komičnu operu talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija Don Pasquale, a na Svjetski dan kazališta, prikazana je drama Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. N.Vek.
ZAGREPČANI NA RAZLIČITIM KONTINENTIMA
Kazalište u domovima naših gledatelja oduševilo je sve ljubitelje scenske umjetnosti te privuklo nove gledatelje, one koji nikada nisu imali priliku do sada pogledati predstavu u HNK-u u Zagrebu. Do 27. ožujka predstave HNK-a u Zagrebu na YouTube kanalu 24sata imale su 299.168 pregleda. Tako je HNK, nakon zatvaranja svoje kuće 12. ožujka, uspio u ovim tragičnim vremenima izolacije uspostaviti iznova komunikaciju s publikom, ali prelazeći virtualne granice biti prisutan u brojnim europskim i svjetskim gradovima te na različitim kontinentima.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike