Sport
OČEKIVANA ODLUKA

Odgođen DOBRO World Cup
u Osijeku, rujan novi termin
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
U dva finalna dana u Gradskom vrtu okupi se oko 5000 gledatelja

Razum i realnost govorili su jedno, a želje drugo. Na kraju je presudio razum. Organizacijski odbor gimnastičkog DOBRO World Cupa, FIG Svjetskog Challenge Cupa, koji se od 18. do 21. lipnja trebao održati u osječkoj dvorani Gradski vrt, odgođen je. Razlog ne treba posebno isticati, ovo je samo jedan od sportskih događaja koji je pokleknuo pred svjetskom pandemijom Covida-19.

U svjetskoj gimnastici već su otkazana brojna natjecanja. Tijekom njegova održavanja otkazan je Svjetski kup u Bakuu. Pod već tada strogim kontrolama i režimu održane su samo kvalifikacije. Prije toga otkazan je Svjetski kup u Dohi, koji se trebao održati tjedan dana nakon Bakua. Europska gimnastička federacija odlučila je otkazati oba europska prvenstva, za gimnastičarke, koje se trebalo održati od 30. travnja do 5. svibnja u Parizu, te za gimnastičare od 27. do 31. svibnja također u Bakuu. Naravno, stigla je vijest i o otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju, koje je za najbolje gimnastičarke i gimnastičare trebalo biti najvažnije natjecanje u 2020. godini.

Bit će gimnastike

Otkazivanje lipanjskog okupljanja u Osijeku zasad ne znači kako se Dobro World Cup neće održati 12. put zaredom već ove godine. Organizacijski odbor pregovara i ima namjeru prebaciti turnir na lipanj.

- Trenutačno smo u pregovorima, očekujemo potvrde iz osječke dvorane Gradski vrt i hotela u tom zadanom terminu koji bismo mi željeli. I, naravno, očekujemo i potvrdu Svjetske gimnastičke federacije za taj novi termin - rekao je Vladimir Mađarević, direktor Dobro World Cupa, koji je potvrdio kako će javnost znati novi termin održavanja.

O otkazivanju Dobro World Cupa u lipnju dao je još neke argumente.

- Ovdje je riječ o velikom okupljanju, o punom gledalištu Gradskog vrta. Dva dana zaredom okupi se oko 5000 gledatelja. Riječ je o događaju koji je treću godinu zaredom trebao pratiti i FeelGood Weekend festival, javno izvlačenje startnih brojeva u Parku kralja Petra Krešimira IV., gdje se u dva dana zabavnih sadržaja u centru Osijeka okuplja više desetaka tisuća ljudi. Tako da to sve nikako neće biti moguće u razdoblju prije ljeta, kako je bilo planirano - rekao je Mađarević.

Najjači ikada?

Inače, dosad je još odgođen i Svjetski kup u bugarskoj Varni, koji se trebao održati od 14. do 17. svibnja. U službenom kalendaru još uvijek stoje challenge cupovi u Kairu, Koperu i Mersinu, koji su se svi trebali održati u lipnju. Organizacijom Dobro World Cupa u lipnju na simbolički način pokazalo bi se vraćanje normalizaciji stanja. Međutim, to nikako nije moguće i zbog gimnastičarki i gimnastičara koji su sada već tri tjedna izvan pogona, a sigurno je kako će se ovakvo stanje produžiti i u idućim tjednima. Kako su sva najveća gimnastička natjecanja u 2020. otkazana, na challenge cupovima bi se, baš zbog izostanka kvalitetnih natjecanja, u novom terminu mogla okupiti doista krema svjetske gimnastike, pa u svemu lošem uvijek postoji nešto dobro. Naravno, u dubokoj nadi kako će se natjecanja moći održati već u rujnu.
Krešimir Lacković

Vladimir Mađarević

direktor Dobro World Cupa

Nastavno na situaciju otkazivanja sportskih natjecanja, odlučili smo odgoditi i World Challenge Cup Osijek 2020. Trebao se održati od 18. do 21. lipnja ove godine, ali zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće održati natjecanje tada. Za sada je namjera prebaciti turnir na rujan.
Najčitanije iz rubrike