Novosti
ŽUPANIJSKI STOŽER:

Troje novooboljenih u OBŽ, ukupno ih je sada 44
Objavljeno 29. ožujka, 2020.
100-tinjak liječnika i drugog medicinskog osoblja je u samoizolaciji

Tijekom posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je troje novooboljenih građana te danas broj zaraženih osoba iznosi 44, a četiri su osobe na respiratoru.

- Jučer je uzeto ukupno ukupno 36 uzraka od čega su tri bila pozitivna, jedan s područja Osijeka i dva s područja Našica. U najavi je još 170 uzoraka koje obrađuje Zavod za javno zdravstvo. Ukupno u OBŽ imamo 44 oboljela od koronavirusa, trinaest ih se nalazi na ležanju u KBC-u Osijeka, od čega je četvero pacijenata na respiratoru, a ostali su u kućnoj karanteni jer nemaju takve simptome da bi ležali u bolnici – poručio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, dodavši da MUP svakodnevno obilazi osobe koje se evidentirane kao pozitivne na koronavirus, ali se nalaze u kućnoj karanteni, kako bi se utvrdilo krše li samoizolaciju.

Ivanović je istaknuo i kako mobilni tim za uzimanje uzorka funkcionira besprijekorno, a usvrnuo se i na neke medijske napise da je osječki KBC žarište koronavirusa.

- U ovom trenutku niti jedan doktor ili medicinska sestra nisu pozitivni, a oko 100-tinjak liječnika i drugog osoblja je u samoizolaciji – ističe Ivanović.

Također, policija nastavlja provjeravati krše li građani mjere samoizolacije te je jučer reagirala na šest dojava.
- Sve su se pokazale kao neopravdane, jer su svi građani zatečeni u njihovim kućama - zaključio je Ivanović. I. Alilović

Vukovar: Još jedna osoba zaražena koronavirusom u županiji, ukupno sedam

 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za još jednu osobu te je u toj županiji do sada zaraženo sedam ljudi, a rezultati testiranja čekaju se za još za 12 osoba, potvrdili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Pod mjerama samoizolacije su 944 osobe. U objektima za karantenu je osmero ljudi, među kojima su tri vozača kamiona.

Zabilježene su četiri dojave o kršenju mjera samoizolacije, no utvrđeno je da nisu opravdane, napominju iz Stožera.

U COVID ambulantama zaprimljeno je 20 poziva građana, dežurni liječnici dali su potrebne savjete i preporuke. U jednom slučaju kontaktirani su epidemiolozi i policija. Zavod za hitnu medicinu nije prevezao ni jednu osobu sa sumnjom na koronavirus.