Zdravlje
PRAVILNO PRANJE

Riješite se bakterija i alergena na posteljini
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
Posteljinu bi trebalo promijeniti svaki put kada se preznojite, a optimalno je mijenjati ju jednom tjedno. Izaberite materijal koji možete prati na najmanje 60 Celzijevih stupnjeva kako biste s pomoću deterdženta i visoke temperature pobili grinje i slične neželjene goste, a potom ju izglačajte na temperaturi koju materijal podnosi.

Poplune (jorgane) i jastuke trebali biste zamijeniti novima svake tri godine, a u međuvremenu redovito zračiti, osobito za hladnog vremena, dobro ih protresti i ostaviti da se zrače neko vrijeme. Osobito je važno da poslije prehlade, viroze ili gripe jastuke i kompletnu opremu za krevet dobro operete i osušite. Tek tada biste ih trebali staviti u čistu posteljinu. Poplune i deke perite na najmanje 40 stupnjeva najmanje svakih šest mjeseci, a ako je dijete u pitanju - svaka tri mjeseca. Ovo će smanjiti bakterije za 50 posto, a grinje, prašinu i ostale alergene drastično. Jastuke biste trebali prati najmanje svaka dva mjeseca jer su u velikoj blizini nosa i očiju.

Mrlje od znoja, one nastale nakon davanja lijekova, od neuredne i masne kose ili, još gore, od hrane, odlična su baza za razvoj bakterija. Neke bakterije mogu izazvati kožne bolesti, izbijanje alergija i prištića. Većina se bakterija premješta s kože lica na jastuk i opet se vraća na lice. Tako možete inficirati svoju očišćenu kožu, što još više pogoršava probleme s aknama. Bakterije na jastuku mogu izazvati čak i konjunktivitis.

Bez obzira na to jesu li vaši ljubimci u kući ili izvan nje, alergeni koje oni nose nalaze se i na vašoj posteljini. Sve to ne znači da ne smijete imati kućnog ljubimca i da morate živjeti pod staklenim zvonom, ali higijena i higijenska pravila postoje zato da bismo redovitom primjenom sebi samima olakšali život i kako ne bismo stvarali začarani krug.J.Kn.
Najčitanije iz rubrike