Novosti
UTVRĐUJE SE MOGUĆI IZVOR ZARAZE

U Vukovarsko-srijemskoj županiji još dvoje zaraženih - oboje iz Nuštra
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u petak su potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom i u oba je slučaja riječ o osobama iz Nuštra.


Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u ranim je popodnevnim satima u priopćenju za javnost naveo kako je na području županije otkriven treći slučaj zaraze, ističući kako su od Zavoda za javno zdravstvo VSŽ-a zaprimili informaciju o novom pozitivnom uzorku osobe iz Nuštra, koji je dan ranije poslan na testiranje u KBC Osijek.


Prethodno je Stožer potvrdio na konferenciji za novinare u Vukovaru kako je u četvrtak evidentiran drugi slučaj oboljele osobe od koronavirusa na području županije. Riječ je o 72-godišnjem muškarcu iz Nuštra, koji je hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici.


Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, rekla je kako oboljeli nije bio pod obveznim mjerama samoizolacije i nije nigdje putovao u posljednjih 14 dana, a prema prvim informacijama njegovo je stanje stabilno.


- U ovom je trenutku prerano govoriti kako je obolio, radi se epidemiološka obrada kako bi se utvrdio eventualni mogući izvor zaraze. Bit će dobro ako to uspijemo epidemiološkom obradom saznati, ali gledajući općenito stanje u Hrvatskoj, teško ćemo za svakoga bolesnika moći dokazati izvor zaraze. Ovaj je bolesnik pregledan u ambulanti obiteljske medicine pod kontroliranim uvjetima. Dakle, javio se svojoj liječnici telefonski, dogovoren je pregled i u vrijeme pregleda u ordinaciji nije bilo drugih pacijenata, a liječnica je koristila osobnu zaštitu - navela je Krešić, dodajući kako su svi njegovi kontakti stavljeni u samoizolaciju. Prema dostupnim informacijama, oboljeli je 14. ožujka od obitelji koja se vratila iz Austrije preuzeo torbe koje su mu poslala djeca i drugih kontakata s njima nije imao, s tim da je ta obitelj od povratka pod mjerama samoizolacije.
Krešić je rekla kako prva oboljela žena na području Vukovarsko-srijemske županije pripada u srednje-teško oboljele osobe, no njezino je stanje stabilno. S obzirom na to da su se i njezinu suprugu pojavili respiratorni simptomi, i on će biti testiran. D.Korpoš


Dragana Korpoš
​Zdravko Kelić

načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ-a

U davanju propusnica moramo biti još restriktivniji i ne davati ih građanima za ono što nije nužno. Za sve one koji budu kršili samoizolaciju ići ćemo u smjeru da ih policija vodi u karantenu i drži pod nadzorom.