Osijek
DOM ZDRAVLJA NA RASPOLAGANJU 24 SATA

Prvi u EU-u testiraju u vašoj kući na COVID-19
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
U Dom zdravlja više ne možete ući ako niste prethodno naručeni

Dom zdravlja Osijek od petka ima prvi mobilni tim u Europskoj uniji za uzorkovanje pacijenata na koronavirus. Naime, odlukom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, zdravstveni tim, koji čine liječnik i medicinska sestra ili tehničar, vozilom Doma zdravlja Osijek dolaze na adresu osobe za koju je epidemiološka služba zatražila uzimanje uzorka.

Ovim je cilj spriječiti osobe za koje se sumnja u inficiranost da izlaze iz samoizolacije, ali i olakšati svima onima koji nisu u mogućnosti da sami vlastitim vozilom dođu u Dom zdravlja Osijek ili KBC Osijek na uzorkovanje.

- U Domu zdravlja Osijek još je prije dva tjedna organizirana ambulanta za sve koji sumnjaju u zaraženost virusom COVID-19, a u kojoj se mogu posavjetovati s liječnikom ako imaju bilo kakvu sumnju da bi mogli biti zaraženi. Ambulanta radi 24 sata i u njoj su uvijek liječnik i medicinska sestra, a prethodno se obvezno mora najaviti telefonski. Tijekom dana imamo pedesetak poziva građana. Tu ima različitih pitanja, no ako liječnik u ovoj ambulanti posumnja da se ipak može raditi o virusu COVID-19, on zove epidemiološku službu u ZZJZ, koja potom odlučuje treba li se uzimati uzorak ili se pacijenta eventualno šalje u samoizolaciju, te sva postupanja oko takvog pacijenta dalje vodi epidemiološka služba - objasnio je ravnatelj Doma zdravlja Osijek, Mato Lukić.

Inače, još u ponedjeljak na istočnoj strani centralne zgrade Doma zdravlja Osijek postavljen je šator za uzimanja uzoraka.

- Treba reći kako mi sada zapravo imamo dvije mogućnosti uzimanja uzoraka - u našem šatoru i preko našeg mobilnog tima, gdje možemo doći izravno na vašu adresu - objašnjava Lukić.

Upravo radi što veće zaštite i pacijenata i svojih djelatnika, Dom zdravlja od ovog je tjedna uveo i trijažu na svim ulazima u zgrade Doma zdravlja.

– Treba reći da sve ambulante obiteljske medicine rade, ali se sada svi poslovi u 90 posto slučajeva obavljaju telefonom. Znači, ono što je ključno za pacijente jest da znaju kako prvo obvezno moraju nazvati svog liječnika i da nikako ne dolaze sami, jer neće moći bez najave ući u Dom zdravlja. Trijaža izgleda tako da na ulazima u sve naše zgrade stoji medicinska sestra i pri ulasku je nužno reći kod koga se ide, jeste li naručeni te odgovoriti na pitanja imate li bilo kakve simptome respiratorne infekcije. U slučaju da je pacijent naručen, zove se ambulanta, i to se provjerava, te se po pacijenta dolazi, a sve kako se ne bi nepotrebno hodalo po samom objektu. Naime, dogodilo nam se da neodgovorni pacijenti koji bi trebali biti u samoizolaciji dolaze u Dom zdravlja i šetaju od ambulante do ambulante, zbog čega sada imamo sedam medicinskih djelatnika u samoizolaciji. Iako su imali svu zaštitnu opremu, epidemiolozi su im preporučili da 14 dana budu u samoizolaciji, objašnjava ravnatelj Lukić.

Nefreteta Z. Eberhard
Od ponedjeljka samo hitna dentalna ambulanta
U Domu zdravlja Osijek napominju i kako entuzijazam medicinskih djelatnika za rad u dežurnoj COVID ambulanti postoji. “U nju su uključeni i svi privatnici, odnosno obiteljski liječnici koji nisu u sustavu Doma zdravlja, te smo im zahvalni na suradnji”, naglašava ravnatelj Lukić.

Inače, prema naputcima Ministarstva zdravstva, Upravni odjel za zdravstvo Osječko-baranjske županije od ponedjeljka donosi i odluku o radu samo po jedne dentalne ambulante u županijskim domovima zdravlja. Riječ je o ambulantama koje će raditi samo za hitne slučajeve, i to po jedna u Domu zdravlja Osijek, Našice, Valpovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Đakovo. Sada se prema HZZO-u ide s rasporedom liječnika koji će dežurati u ovim ambulantama Sve će ostale ambulante dentalne medicine biti na raspolaganju pacijentima isključivo preko telefona. Također, u funkciji, kao i do sada, ostaje dežurna dentalna ambulanta u Domu zdravlja Osijek tijekom vikenda i blagdana.
Najčitanije iz rubrike