Kultura
NEKOLIKO SAVJETA KULTURNOG CENTRA OSIJEK

Ivan Kristijan Majić: Treba prebaciti fokus sa svega što nije moguće na sve ono što je moguće
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Što je s publikom? Mogu li oni prebroditi ovo razdoblje s istom motivacijom?

Godina je počela velikim ambicijama za osječku kulturu, događaji u najavama naslućivali su željno iščekivane iskorake, ali jedna udaljena vijest iz daleke Kine pokazala je u koliko globaliziranom svijetu danas živimo, jer preko noći najave događanja prerasle su u odgađanja, a kulturna scena Osijeka našla se u nemogućoj situaciji - kako raditi bez susreta, bez kontakata, bez publike?

Umjetnost u vremenu
- Istina je da nas je ova situacija zaskočila naglo i u razmjerima koje nismo očekivali, ali umjetnost je uvijek rezultat vremena u kojem se stvara. Sve institucije i svi kolege pokazuju nevjerojatnu količinu motivacije da i u ovim okolnostima stvaraju, planiraju za budućnost te zadrže pozitivan stvaralački elan. Posebno sam sretan da u komunikaciji s osječkim glumcima, piscima, glazbenicima i likovnim umjetnicima vidim da nas ove okolnosti povezuju na jedan nov način, i da smo svi motivirani iz ove krize izići mudriji, kreativniji i uspješniji - komentirao je novonastalu situaciju za Glas Slavonije ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić.

No, što je s publikom? Može li publika prebroditi ovo razdoblje s jednakom motivacijom? Kulturni centar ima prijedlog: treba prebaciti fokus sa svega onoga što nije moguće na sve ono što je moguće - a u današnje vrijeme, više nego ikada u povijesti, imamo na raspolaganju alate za komunikaciju.

Zato evo nekoliko savjeta kako ostati frekventan u kulturi i u vrijeme izolacije:

- Čitajte više. Svi savjeti za aktivnosti u izolaciji ovih dana počinju ovim savjetom, ali činjenica je da se u Hrvatskoj čita malo, a da smo dali svijetu toliko vrsnih književnika i pjesnika. Štivo vam je dostupno u elektronskim formatima na internetu, novac koji ovih dana niste potrošili na druženje i posjete kafićima, možete pretvoriti u novi naslov - jer knjige koje kupite telefonom ili online možete dobiti dostavom i na kućnu adresu, a tu je i zaboravljena "kućna knjižnica" koju ima svaki dom - naslovi koji stoje i samo čekaju da ih otkrijete, sada bar imate vremena.

- Slušajte glazbu. Glazba je uvijek prisutna u našem životu, ali najčešće uz nešto što radimo, kao pratnja. Posvetimo više vremena slušanju omiljenih albuma, ili autora, i pritom ne radimo ništa drugo, sada i za to imamo vremena. Za ljubitelje klasike prijedlog je svakako pratiti i koncertni ciklus Sedam Oktava Kulturnog centra Osijek u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu na Radio Osijeku.

Stvaranje u izolaciji
- Motivirajte. Napišite svoj osvrt na viđenu predstavu ili izložbu, pohvalite rad vašeg omiljenog glumca, kustosa, kazališta, ili kina. Dajte konstruktivan prijedlog i pokažite umjetnicima i institucijama u kulturi da ih podržavate!

Kulturni centar poziva vas i da stvarate. Izolaciju posvetite i stvaranju.

6. Stvarajte. Ako imate potrebu ne samo pratiti, nego i stvarati umjetnost - neka vam ovo vrijeme bude prilika da stvarate. Kulturni centar Osijek poziva vas da vrijeme u izolaciji provedete kreativno i konstruktivno, a kako bismo vas dodatno potaknuli na stvaranje, u sljedećim ćemo vas kategorijama i podržati:

- Izradite skulpturu tehnikom kaširanja. Papir, brašno i voda jednostavni su sastojci koje ćete pronaći u svome domu, a vaše najbolje radove čeka mjesto na posebnoj izložbi koju će KC Osijek organizirati po završetku posebnih mjera izrečenih od strane Kriznog stožera.

- Napravite sliku tehnikom kolaža. Nešto lijepila, papira, tkanine, novina, boja..., i u vašoj kuhinji, ili dnevnoj sobi, nastat će djelo na koje ćete biti ponosni. Uključite i djecu ili cijelu obitelj, a najbolje radovi također čeka mjesto na posebnoj izložbi u KC-u Osijek po završetku pandemije.

- Napravite ciklus fotografija. Mobitelom ili fotoaparatom zabilježite 40 fotografija kroz svoj specifičan pogled na vrijeme koje ste proveli u izolaciji. Najbolje radove KC Osijek objedinit će u publikaciji.

- Napišite i uglazbite pjesmu. Osijek je pun bendova, a vrijeme kada ne mogu održavati koncerte za svoju publiku posvetite novom stvaranju. KC Osijek nagradit će najbolju pjesmu sa studijskim snimanjem i pomoći u snimanju spota po završetku pandemije.

Što čekate!

Narcisa Vekić
Ivan Kristijan Majić

ravnatelj

Proširite svoj svijet u izolaciji mnogo dalje od hodnika, balkona, ili pogleda s prozora. Mašta vaše kratke priče može odvesti u nedogled, a KC će najbolje od vaših kratkih priča pretvoriti u publikaciju
IDITE U KAZALIŠTE! POSTANITE FILMOFIL!
- Idite u kazalište. Da, idite u kazalište! Preko streaminga, ali i lokalnih televizija, možete pratiti naslove oba osječka kazališta - HNK i Dječjeg kazališta. Ugasite svjetlo, stavite naslonjače pred televizor ili ekran računala, pojačajte ton i uživajte u ovoj omiljenoj scenskoj umjetnosti. Osim “naših”, sada imate priliku pogledati i naslove drugih domaćih, ali i svjetskih predstava, opera i baleta. Složite si tjedni raspored i pratite kazalište više nego ikad prije!

- Postanite filmofil. Volite gledati televiziju i pogledali ste tisuće filmova u životu. Ali zašto ne iskoristiti vrijeme i pogledati naslove jedne filmske škole, filmove nagrađene Oscarom, ili pojedinog redatelja ili glumca. Iziđite iz izolacije spremni na neke nove razgovore u društvu ljubitelja filma.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike