Crna kronika
USVOJENA TUŽBA BIVŠEG NAČELNIKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE

MUP bivšem načelniku, iako je bio suspendiran, isplaćuje godišnji odmor
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Blažu Topaloviću, bivšem načelniku PU vukovarsko-srijemske, MUP mora platiti 81.936,04 kune sa zakonskom zateznom kamatom zbog neiskorištenog godišnjeg odmora za 2013., 2014. i 2015. godinu, i to dok je bio udaljen iz službe. MUP mora platiti Topaloviću i trošak parničnog postupka u iznosu od 20.089,75 kuna. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Vinkovcima.

Podsjetimo, Blaž Topalović nepravomoćno je osuđen, s još 12 osoba, zbog sređivanja prometnih kazni, pomaganja u zapošljavanju i primanja 22 kilograma graha mita. Na Županijskom sudu u Osijeku osuđen je, u travnju 2016., na devet mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Dva mjeseca manju kaznu, sedam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, dobio je Đuro Vidić, ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci. Njih dvojicu optuživalo se da su dogovorili posao u Domu zdravlja Vinkovci za jednu spremačicu te dvije medicinske sestre. Nepravomoćne presude izreklo ima je sudsko vijeće Županijskog suda Osijek. Od ukupno 13 optuženih na zatvorsku kaznu bio je osuđen samo Mato Kichbauer, koji je bio proglašen krivim po nekoliko točaka optužnice, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora. Kako je riječ o djelomično uvjetnoj osudi, Mato Kirchbauer je godinu dana trebao provesti u zatvoru, a drugih 14 mjeseci ostaje, ako od pravomoćnosti presude u iduće četiri godine ne počini slično kazneno djelo. Mato Kirchbauer bio je osuđen jer je primio mito - 22 kilograma graha od Miroslava Novakovića kao protuuslugu za puštanje četvorice srbijanskih državljana s graničnog prijelaza, koji su ilegalno boravili u Hrvatskoj.

Blaž Topalović nepravomoćnu presudu dočekao je u mirovini, no tužio je MUP za neisplatu godišnjeg odmora iako je 1. kolovoza 2013. godine udaljen iz službe, te je disciplinski postupak okončan rješenjem Prvostupanjskog disciplinskog suda u Osijeku od 31. kolovoza 2015. godine kojim mu je izrečena jedinstvena disciplinska kazna, i to uvjetna kazna prestanka državne službe, uz rok kušnje od pet godina, te novčana kazna u mjesečnom iznosu od 15 posto od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od tri mjeseca. Pod suspenzijom je bio od 1. kolovoza 2013. do prestanka službe zbog odlaska u mirovinu 21. listopada 2015. godine.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova tvrdili su da Topalović nema pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor zato što je teškom povredom službene dužnosti prouzročio izricanje disciplinske kazne koja je rezultirala udaljenjem iz službe, pa zbog toga nije radio te nije niti mogao koristiti godišnji odmor. Međutim, Općinski sud u Vinkovcima zauzeo je stav da navodi MUP-a nisu točni jer je Topalović sve tri godine bio zaposlenik policije te da to nema veze s njegovim udaljenjem iz službe.

- Tijekom cijele 2013., 2014. i dijelom 2015. godine bio je radnik, odnosno zaposlen u MUP-u. Pravo na isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor ne ovisi o razlozima zbog kojih radnik nije iskoristio godišnji odmor... Ovo tim više jer svaki radnik ima pravo na godišnji odmor, te je to pravo zajamčeno i Zakonom o radu, ali i Direktivama Europskog parlamenta, a također i svaki radnik koji nije iskoristio godišnji odmor u roku u kojem ga mora iskoristiti zbog bilo kojeg razloga, ima pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. Također je sud zauzeo stav da su neosnovani prigovori MUP-a da tužitelj do umirovljenja nije postavio zahtjev za korištenjem preostalog godišnjeg odmora. Naime, raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. Poslodavac je dužan načiniti plan godišnjeg odmora, a u slučaju da radnik ne iskoristi godišnji odmor koji mu po zakonu pripada, tada radnik ima pravo na naknadu koja dospijeva 1. srpnja godine koja slijedi iza godine u kojoj je ostvario to pravo, budući da do 30. lipnja ima radnik mogućnost korištenja godišnjeg odmora za prethodnu godinu. U konkretnom slučaju tužitelj nije mogao podnijeti zahtjev za korištenje godišnjeg odmora jer je bio udaljen iz službe, a vraćen je nakon proteka roka za korištenje godišnjeg odmora. Stoga mu pripada pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor upravo zato što ga više ne može koristiti - navodi se u obrazloženju presude.

Sandra Lacić
Topalović je udaljen iz službe, no za suspenzije mu je morao biti plaćen neiskorišteni godišnji odmor
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike