Mozaik
PRVI JE ODLETIO U SVEMIR

Prošle su 52 godine od smrti Jurija Gagarina
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Gagarin je zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom poginuo 27. ožujka 1968. u padu lovačkog zrakoplova MiG-15UTI

Ožujka i travanj, mjeseci su koje je obilježio Jurij Gagarin, prvi čovjek koji se vinuo u zemljinu orbitu, sada već davne 1961. godine, 12 travnja. Jurij Aleksejevič Gagarin rođen je 9. ožujka 1934., a tragično je stradao u rušenju zrakoplova na današnji dana, 27. ožujka 1968.

Gagarin je postao planetarno popularan nakon leta letjelicom Vostok 1. Zanimljivo je da je imao prednost nad brojnim ruskim kozmonautima jer u Vostoku 1 nije baš bilo mnogo mjesta, pa je Gagrinova visina od samo 157 centimetara bila golemu prednost. Na kraju su ostali samo on i German Titov, no odučeno je da Gagarin bude taj koji će u svemir odletjeti prvi. To mu je bio jedini let u orbitu, a tadašnji Sovjetski Savez iskoristio ga je za promoviranje sovjetskog uspjeha. Poput rock‘n‘roll zvijezde, putovao je diljem Rusije, a posjetio je i brojne svjetske države poput Istočne i Zapadne Njemačke, Italije, Kanade, Brazila, Japana, Finske, gdje je dočekivan kao slavna osoba.

Idućih godina Gagarin je bio zamjenik direktora za obuku budućih kozmonauta, a želja mu je bila postati probni pilot borbenih zrakoplova. Kobnog je dana, 27. ožujka 1968., bio u rutinskom letu u lovačkom avionu MiG-15UTI, zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom. Njihov avion srušio se u nedovoljno razjašnjenim okolnostima, a oko nesreće ispletene su mnoge teorije zavjera. Istragu je proveo i KGB i zaključio da je za pogrešku najviše krivo osoblje baze, koje je pilotima dalo zastarjeli vremenski izvještaj i nije skinulo dodatne rezervoare za gorivo s aviona.

Gagarinov se MiG-15UTI zanio ili zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu ga uspjeli ispraviti prije nego što su udarili u zemlju.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike