Sport
NAŠ TENISKI SAVEZ U SVOM FILMU

HTS troši na sebe, a za klubove traži pomoć od države
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Hrvatski teniski savez je zatražio pomoć od države, a to će u idućem razdoblju možda učiniti i ostali (siromašniji) sportski savezi kako bi očuvali radna mjesta u svojim udrugama - neprofitnim organizacijama. U pismu koje potpisuje predsjednica HTS-a Nikolina Babić navodi se kako je ovo apel ili zahtjev u svrhu opstanka klubova i svih onih koji sudjeluju u njihovu očuvanju i radu.


- HTS, koji okuplja više od 120 klubova, uputio je zahtjev prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću i Središnjem državnom uredu za šport za hitnim postupkom mjera za očuvanje radnih mjesta u športskim udrugama - neprofitnim organizacijama. Paketom mjera u ovo doba koronavirusa od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i paketom mjera od strane Središnjeg državnog ureda za šport nije predviđeno sufinanciranje troškova rada trenera niti bilo kojeg drugog osoblja u klubovima registriranim kao udruge građana, odnosno neprofitnih organizacija - navodi HTS.


HTS navodi 120 klubova, ali ne spominje da nisu svi neprofitne organizacije. No to je HTS, a njegovi čelnici očito žive u nekom paralelnom svijetu. U trenutku kada savezi koji imaju novca gledaju kako pomoći bolnicama i najranjivijoj skupini ljudi u Hrvatskoj, oni traže pomoć od države koja se bori s koronavirusom i krizom na sve strane. HTS nije siromašan, ali ni za živu glavu ne iznosi podatak koliko ima novca na svom računu, na što i kako ga troši i u kolikoj mjeri uopće pomaže HR klubovima. Hrvatski tenisači su 2018. osvojili Davis Cup, lani su igrali na velikoj završnici u Madridu i za to Savez dobiva novac. Tu je još i novac od te iste države i sponzora, ali u ovim teškim vremenima Savez ne razmišlja nešto udijeliti klubovima, ipak, lakše je misliti na sebe i tražiti od države. A da je apel sramotan, posebice za Savez koji je, neslužbeno samo lani potrošio dva milijuna kuna na putne troškove, slažu se navodno i naši vrhunski tenisači, ali i mnogi klubovi i teniski radnici. Slavonci su, malo je reći, ogorčeni.
- Teniski savez Osječko-baranjske županije ograđuje se od zahtjeva HTS-a (prema odluci Upravnog suda nelegalnog vodstva) za traženje pomoći od Vlade RH da se osiguraju plaće trenerima koji rade u klubovima ili udrugama koji su trenutno u stanju mirovanja zbog koronavirusa. Hrvatska se suočava s najgorom krizom od Domovinskog rata, uz to nam je Zagreb pogodio jak potres, medicinsko osoblje pada s nogu, prodavači i vozači se ubijaju od posla..., a oni bi pomoć od države od koje godišnje dobivaju pet milijuna kuna, pa samo HOO daje više od tri milijuna. Ovaj apel je jadan, neshvatljiv i neprihvatljiv i mi ne stojimo iza ovog sramotnog dopisa Vladi RH - kaže predsjednik Teniskog saveza OBŽ-a Vatroslav Šrajer. I. Liović
Možda ste propustili...