Regija
KOD ZELENOG OTOKA NASUKAO SE SRPSKI TERETNI MOTORNI BROD

Teretni brodovi Dunavom
plove uz poseban režim
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
BELI MANASTIR - Brodovi Dunavom plove, ali ih je znatno manje nego u ‘‘normalnim‘‘ vremenima.

Ipak, i u vrijeme kada ih nema mnogo, događaju se zanimljive situacije. Prekjučer navečer malobrojne ‘‘stanovnike‘‘ poznatog vikend-naselja Zeleni otok na Dunavu kod Batine iznenadio je dunavski šlep koji se zaustavio prilično blizu dunavske obale. "Promašio" je čamce vlasnika vikendica privezane uz obalu, a lijevi kraj brodskog pramca završio je na tri-četiri metra od obale.

- Navečer sam izašao iz vikendice i vidio da se nešto neobično događa. Tek sam ujutro saznao da se brod nasukao. Nisam siguran o čemu je riječ. Je li u pitanju ljudski faktor ili nešto drugo, ne mogu reći. Posada je najvjerojatnije prespavala na brodu, a odmah ujutro stigao je drugi brod koji ga je izvukao - priča jedan od Zelenootočana, naglašavajući kako je sigurno došlo do oštećenja elise. Sudeći prema položaju nasukanog broda, pretpostavlja da je plovio uzvodno, prema Mađarskoj. Riječ je o teretnom motornom brodu Ljig, nosivosti 1317 tona u vlasništvu kompanije, čije je sjedište u Novom Beogradu. Informaciju o nasukanom brodu potvrdio je Ivan Barović, kapetan Lučke kapetanije Vukovar.

- Brod se nasukao kod Zelenog otoka. Posada je noć provela na brodu, a ujutro ga je odšlepao drugi brod - kaže Barović, dodajući kako je riječ o srpskom brodu. Naglašava kako je već nekoliko dana na snazi novi režim plovidbe Dunavom. Kruzerima je zabranjena plovidba, a teretni brodovi voze bez ograničenja, ali uz obvezno provođenje svih potrebnih mjera prilikom utovara, odnosno istovara. Ostali se ne smiju zaustavljati. Intenzitet plovidbe znatno je manji. Lučka uprava Vukovar 16. ožujka donijela je Odluku o privremenoj obustavi rada putničkih pristaništa u Vukovaru, Iloku, Batini i Aljmašu. Na snazi će biti do opoziva, a donesena je sukladno naputku HZZZ-a o mjerama zaštite od koronavirusa. Slično je u i Mađarskoj, koja je također zabranila pristajanje brodovima koji ne namjeravaju utovarivati, istovarivati ili pretovariti robu.

Brodovima koji plove plovnim putovima, kao i u mađarskim lukama i pristaništima, zabranjeno je mijenjati posadu. Naši istočni susjedi privremeno su zatvorili granične prijelaze Apatin, Novi Sad, Beograd, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Kanjižu, dok su otvoreni, ali uz posebne mjere, ostali prijelazi - Bezdan, Veliko Gradište i Prahovo.
Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana