Dome slatki dome
FUNKCIONALNI IZBORI

Pravilno organiziran prostor uz planiranje
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Danas se ostava najčešće rješava ugradbenim ormarima koji su sastavni dio kuhinje. Smještaj ostave uz kuhinju poželjan je

Ako planirate adaptaciju stambenog prostora nekoliko savjeta o tome kako prepoznati pravilno organiziran prostor sigurno će vam pomoći u izboru. Ulazni prostor treba biti dovoljno velik i po mogućnosti odvojen vratima od ostalog stambenog dijela zbog unošenja prljavštine i izolacije od vanjske buke. Prirodno osvjetljenje nije nužan uvjet, ali u tom slučaju treba postaviti dobru centralnu rasvjetu. Uz njega je potrebno vezati zahod ili kupaonicu, kao i što kraću komunikaciju prema kuhinji. Na taj će se način maksimalno skratiti put unošenja namirnica, iznošenja smeća i sl. Skraćen komunikacijski tok između ovih prostorija izravno povećava funkcionalnost i omogućava nesmetane aktivnosti u drugim grupama stambenog prostora.

Prozori
Kuhinja je najčešće povezana s blagovaonicom. U modernim prostornim koncepcijama kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak jedinstven su prostor.

Pri tome treba obratiti pozornost na položaj prozora, kao i način ventilacije kuhinje kako bi se smanjilo širenje mirisa u prostoru. Idealnu kombinaciju u ovakvoj dispoziciji predstavlja kuhinja koja se može zatvoriti velikim kliznim vratima. Prema potrebi ona se mogu otvoriti i prostor funkcionira cjelovito. Smještaj ostave uz kuhinju poželjan je, ali ne i nužan. Danas se ostava najčešće rješava ugradbenim ormarima koji su sastavni dio kuhinje.

Stambeni prostor u kome je pristup kuhinji organiziran kroz dnevni boravak loš je. Stalnim prolascima iz kuhinje prema kupaonici, ili drugim prostorijama, narušavate mir onih koji se odmaraju u dnevnom boravku ili gledaju TV. Spavaći trakt treba biti zasebni dio stana izoliran posebnim hodnikom prema spavaćim sobama i odvojen vratima kako bi mu se omogućio mir i intimnost.

Spavaonica
Ulazak u spavaći trakt treba biti organiziran iz ulaznog prostora stana ili kuće te na taj način direktno odvojen od ostalih funkcionalnih grupa i prostorija. Može biti postavljen u sklopu neke duge prostorije, npr. dnevnog boravka, uz uvjet da se komunikacijom prema spavaćem traktu ne narušavaju funkcije dnevnog boravka. Nije poželjno vezati samo jednu spavaonicu uz dnevni boravak, nego cijeli trakt koji se sastoji od minimalno jedne spavaonice, kupaonice i garderobnog prostora. Na ovaj način osigurani su maksimalna funkcionalnost i komoditet, jer iz spavaće sobe u miru odlazite do kupaonice. Mogućnost izlaska na balkon iz spavaće ili dječje sobe poželjna je, ali ne i obvezna.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh
Dizajn
funkcionalni izbori
Nedostatak svjetla
Ono što svakako trebate izbjegavati jest orijentacija spavaćih soba prema sjeveru, jer nema mogućnosti za potrebnu insolaciju prostora te kuhinje i ostave prema zapadu, zbog pregrijavanja prostora i povećane mogućnosti kvarenja namirnica. Orijentacija dnevnog boravka prema sjeveru također je loša, jer trajni nedostatak sunčeve svjetlosti u prostoru ne djeluje dobro na raspoloženje i psihu.
Najčitanije iz rubrike