Dome slatki dome
VELIK IZBOR KLEMATISA

U njihovoj ljepoti možemo uživati u vrtu, ali i na balkonu
Objavljeno 26. ožujka, 2020.

Vezani članci

NAJLJEPŠE PENJAČICE

Raskošni klematisi za sunce ili sjenu

Klematis cvjeta na prošlogodišnjim granama i u pravilu se ne orezuje, osim što se odstranjuju suhe ili oštećene grane. Ako je biljka postala prevelika ili ju se hoće pomladiti - tada se poslije cvatnje skrate grane ili se oštro oreže.

Klematis se razmnožava vršnim reznicama u kasno proljeće. Položenicama se razmnožava tako da se savitljivi mladi izdanak savije do tla, između dva lista zareže se malo koru, položi se i pričvrsti kukicom u zemlju, pričvrsti u vis uz kolčić te ostavi do drugog proljeća kada se odreže od matične biljke.

U robnim kućama i rasadnicima ovih dana možete naći mnogo različitih vrsta klematisa. Da biste odabrali biljku koja će savršeno odgovarati vašim željama, morate u obzir uzeti visinu biljke, oblik cvjetova i njihovu boju. Ako imate dosta prostora u vrtu, možete se odlučiti za klematis koji raste do visine 3 – 6 m, međutim ako vam je prostor ograničen, odaberite neki od kultivara koji su niži ili posebno uzgojeni za rast u cvjetnim posudama.

Svjetski poznati uzgajivač klematisa Raymond Evison daje savjete kako najbolje uzgajati te prekrasne penjačice u cvjetnim posudama, tako da u njihovoj ljepoti možemo uživati na balkonu, terasi ili dodati egzotične boje na vanjske prostore za sjedenje. Njegovi top-savjeti za uspješan uzgoj klematisa u posudama su:

- Ne koristite plastične posude, previše se zagriju tijekom ljetnih mjeseci i ne osiguravaju dovoljno zaštite za korijen tijekom zime.

- Odaberite posude od terakote ili keramičke, drvene bačve ili bilo koju posudu koja ima debele stijenke. Minimalna veličina posude u koju ćete posaditi klematis trebala bi biti 45 x 45 cm, što veća, to bolja.

- Klematisi vole puno vode, ali ne vole stajati u vlažnom tijekom jeseni i zime. Zato posude moraju imati vrlo dobru drenažu. Pada li mnogo kiše, ispod posude postavite nekoliko cigli kako bi se višak vode mogao slobodno cijediti.

- Klematis u posudi uljepšavat će vaš vrt mnogo godina. Nikada nemojte štedjeti na dobrom supstratu, izaberite onaj s ilovačom.

- Prije no što u posudu stavite zemlju, na dno obavezno stavite drenažni sloj, poput kamenčića ili dijelova crijepa.

- Prije sadnje klematis namočite u kanti vode 20-ak minuta kako bi se korijenova bala posve namočila. Teško da ćete moći posve namočiti biljku ako ju posadite suha korijena.

- Biljku posadite u zemlju u veliku posudu tako da je korijen 5 cm dublje nego što je bio u posudici u kojoj ste ga kupili.

- Klematisi najbolje uspijevaju kada im je korijen zasjenjen. Oko klematisa možete posaditi neke druge biljke plitkog korijena, trajne ili jednogodišnje. One će stvoriti mikroklimu koju klematisi vole i dodati boje.

- Redovno zalijevajte klematise, naročito u kasno proljeće i tijekom ljetnih mjeseci, i prihranjujte ih pripravcima za ruže ili rajčice. J.Kn.
Klematisi vole puno vode, ali ne vole stajati u vlažnom tijekom jeseni i zime
45 x 45 cm je minimalna veličina posude u koju možete posaditi klematis
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike