Novosti
HRVATSKA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Marže je višestruko podizalo 17 trgovina, kazna za kretanje bez propusnice 30.000 kuna
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno su angažirani

U Hrvatskoj je u utorak poslijepodne ukupno bilo 382 zaraženih koronavirusom. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je povećanje broja oboljelih i dalje u očekivanim okvirima i predviđanjima za iduće dane.

“Broj testiranih je 3159, međutim veseli me da je broj ozdravljenih osoba 16, dakle otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina”, kazao je Beroš. Istaknuo je i da je najnovija epidemiološka situacija u susjednoj Italiji ohrabrujuća. “Već treći dan zaredom imamo pad broj novooboljelih i pad broja umrlih”, naglasio je.

Koriste krizu
Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako je razočaran što postoje oni koji za osobnu zaradu koriste krizu zbog zaraze koronavirusom. ‘’Mogu samo podijeliti razočaranje što postoje oni među nama koji koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dječjim pelenama, dezinfekcijskim sredstvima, tjestenini i svemu onome što nam je u ovom trenutku potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize’’, poručio je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je precizirao da je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina, dok je 47 inspekcijskih izvida u tijeku. Dodao je da je Inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije. Upitan za navodno postojanje osoba koje se lažno predstavljaju kao dezinfikatori kako bi činili kaznena djela, odgovorio je da su svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno angažirani tijekom krize. Pohvalio je kriminalističku policiju koja ‘’uspješno rješava sva pitanja koja su vezana za kršenje propisa tijekom krize.’’ Božinović je zahvalio zemljama koje su zbog potresa donirale pomoć Hrvatskoj.

‘’Osobito zahvaljujem Italiji koja je poslala 26 šatora na napuhavanja, a svi znamo kroz kakvu krizu ona prolazi. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti’’, zaključio je.

Zbog odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka policija je u utorak od ranih jutarnjih sati detaljno provjeravala sva vozila koja su pokušavala ući na prostore gradova i općina. U Slavoniji i Baranji vozači su javljali kako policija zaustavlja vozila u Ernestinovu, Dardi, Nemetinu, Podravskoj Moslavini, Nuštru te na brojnim drugim lokacijama i traži propusnice.

“Policija je za ovaj posao vrlo dobro uvježbana i sve teče bez problema. Moguće je da će biti problema u gradovima koji imaju slabije razvijenu cestovnu komunikaciju, primjerice u Splitu, ali i to rješavamo. Još jednom upozoravam sve koji ne trebaju putovati i nemaju propusnice da je policija dobila striktne upute da se takve puštati neće. Ponavljam, sve ovisi o nama. Kako se budemo ponašali, tako će ići krivulja zaraze prema gore ili ravno, ali svatko mora dati svoj vlastiti doprinos i tako se ponašati. Znam da mjere nisu popularne, ali ima još manje popularnih mjera i mi ćemo ih uvesti ako budu nužne. Zato, molim vas još jednom, pridržavajte se uputa”, rekao je ministar Božinović. Upozorio je poslodavce da probaju organizirati posao s minimalnim brojem ljudi potrebnim da bi se posao odradio. “Ako nekome treba pet osoba da bi posao funkcionirao, neka izda propusnice za tih pet, a ne 15. Molim, pogotovo veća prodajna mjesta i medije, da se prestane s reklamiranjem akcija koje nemaju veze s osnovnim potrepštinama u ovoj situaciji. Nije vrijeme kada se treba reklamirati kupnja jeftinijeg TV-a”, zaključio je Božinović.

Iz Osječko-baranjske policijske uprave rekli su nam kako policija na prilaznim pravcima gradova i mjesta nadzire provođenje odluke zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. “Prednost prolaska na ovim punktovima imaju vozila hitnih službi. U interesu je svih da prate upute i zapovijedi policajaca na terenu, a prije napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka potrebno je ishoditi propusnicu koju izdaje nadležni stožer civilne zaštite na području prebivališta ili stalnog boravišta”, navode iz PU osječko-baranjske.

Zahtjevi stožerima
Kako je rekao Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, više nema opraštanja. “Policija je blokirala sve ulaze u Županiji, a punktove mijenjamo. Jutros (utorak, nap. a.) pojavio se problem kod Đakova, ali to je riješeno. Ako se zaustavi osoba koja nema propusnicu, protiv nje ide prijava Inspektoratu i vraća se od kuda je i došla. Za nepoštovanje odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta, koliko sam doznao iz Inspektorata, predviđena je kazna u iznosu od oko 30.000 kuna. Policiji nije cilj kažnjavati bilo koga, već da se zaraza ne širi”, rekao je načelnik osječko-baranjske policijske uprave.

Ministar Božinović pojasnio je i da se propusnice trebaju zatražiti i od gradskih stožera civilne zaštite preko e-maila sa svim podatcima osoba za koje se traže, kao i razloge zašto se izdaju, a potom samo odgovorna osoba iz tvrtke treba otići po propusnice i podijeliti ljudima koje je odredio poslodavac.

Kako je pojasnila Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, propusnica se može dobiti i online.

- Građani mogu propusnicu uz detaljno obrazloženje potrebe zatražiti pisanim putem na e-mail adrese stožera civilne zaštite grada ili općine u mjestu prebivališta. Nakon ovjere, skenirana propusnica može se elektronički vratiti podnositelju zahtjeva. Podnositelj zahtjeva može propusnicu imati i u elektroničkom obliku, u primjerice pametnom telefonu, te je ona važeća uz predočenje osobnog dokumenta s fotografijom. Propusnica se izdaje na ime i prezime, s razlogom odobrenja i vremenom trajanja, ovjerena i potpisana od strane izdavatelja. U slučaju potrebe za osobnim dolaskom i predajom zahtjeva u prostorije nadležnih stožera, građani su obvezni pridržavati se propisanih mjera zaštite - pojasnila je Nuić.

Stožer civilne zaštite grada Osijeka nadležan je za izdavanje propusnice zbog vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Potvrde za izlazak iz Osijeka izdaju se isključivo preko e-pošte: info.stozer.cz@osijek.hr. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, broj osobne iskaznice, mjesto prebivališta, te razlog upućivanja zahtjeva.

Sandra Lacić/H
otpušteni
16 OSOBA JE DOSAD U RH OZDRAVILO
Davor Božinović

šef Nacionalnog stožera civilne zaštite

Mogu samo podijeliti razočaranje što postoje oni među nama koji koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dječjim pelenama, dezinfekcijskim sredstvima, tjestenini i svemu onome što nam je u ovom trenutku potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize.
Možda ste propustili...

UOČI KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA

Nema precizne potvrde tko će podržati Ivana Penavu

ZA PROMICANJE TOLERANCIJE I ŠKOLE BEZ NASILJA

Uručene nagrade i priznanja "Luka Ritz"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAJANA MRČELA PREDSJEDNICA UPRAVE SAPONIJE D.D. OSIJEK

Saponia će još jednom osnažiti gospodarsku sliku Osijeka i Osječko-baranjske županije

2

ODLIČAN ODAZIV ZA CIJEPLJENJE BEZ PRETHODNOG NARUČIVANJA

Lončarić nakon primljene dvomilijunte doze: Samo će cjepivo pobijediti koronu!

3

VLAŽNO I TOPLO - IDEALNO ZA KRVOPIJE

Komarce se može uništiti samo zajedničkom akcijom