Novosti
STIŽE OPREMA IZ KINE

Platnene maske ne štite od virusa
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je u utorak da zdrave osobe ne moraju nositi jednoslojne platnene zaštitne maske prilikom ulaska u trgovine i druge javne prostore, jer te maske ne štite od koronavirusa.


Nacionalni stožer za civilnu zaštitu nije izdao preporuku da zaštitne maske trebaju nositi zdrave osobe niti smatra da je to potrebno, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Jednoslojne pamučne zaštitne maske nisu učinkovite prilikom zaštite od koronavirusa i imaju samo psihološko značenje. Nema smisla tražiti od zdravih ljudi da nose takve maske pri ulasku u trgovine i druge javne prostore, kaže Capak. U zaštiti od širenja koronavirusa djelotvorne su samo posebne maske s filterima koji sprječavaju prolazak virusa. Njih sada u Hrvatskoj koristi zdravstveno osoblje. Ako se pravilno koriste, virus kroz njih neće proći, pojasnio je Capak komentirajući situaciju u kojoj trgovci od građana traže da nose maske, a s druge strane zbog nestašice maske nije moguće nabaviti.


Platnene, pamučne maske mogu djelomično otežati prenošenje "obične prehlade i gripe", ne i u slučaju koronavirusa. Stožer je izdao samo preporuku da oboljeli od koronavirusa koriste troslojnu kiruršku masku s plastičnim slojem koji zadržava vrlo sitne čestice. "Izdana je preporuka da kiruršku masku koriste oboljeli kako bi zaštitili ljude oko sebe. No koronavirus prilikom dugotrajne upotrebe te maske može prijeći i tu barijeru", rekao je. Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da Vlada intenzivno radi na rješavanju nestašice zaštitne opreme, a tijekom utorka "veliki avion" s takvom robom stiže u Hrvatsku iz Kine.
Osposobljavaju se i drugi pravci, prvenstveno avionske linije kojima će se moći ne samo iz Europe već i iz Kine i Indije dopremati zaštitnu opremu jer su svi standardni dobavljači takve vrste roba zatrpani narudžbama iz Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta. Pokretanja proizvodnje takve robe u Hrvatskoj otežava potreba specifičnog repromaterijala. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADARENI – ZABORAVLJENI: OBITELJ LENDVAJ IZ POPOVAČE

Puna kuća genijalaca

2

EPIDEMIOLOŠKE MJERE U SVETIŠTIMA

Velika Gospa uz maske, razmak i bez procesija

3

ŠTO DONOSI POLITIČKA JESEN?

Postavljaju se temelji za budućnost Hrvatske