Osijek
GISKO MORAO ZATVORITI VRATA

I knjižnica se preselila u virtualni svijet. Autori čitaju i pričaju na YouTube kanalu
Objavljeno 25. ožujka, 2020.

Trenutno je virtualni svijet najposjećenije mjesto u gradu. Iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, na čelu s ravnateljicom Dubravkom Pađen Farkaš, svim svojim korisnicima preporučuju upravo takav način druženja. Budući da su vrata knjižnice za rad s korisnicima zaključana do daljnjega, naši vjerni opskrbljivači knjigama nastoje što više svojih aktivnosti provoditi online.

Pričaonice za djecu, koje su se donedavno srijedom već tradicionalno održavale na Odjelu za rad s djecom i mladima, a unatrag godinu dana i u ograncima knjižnice, sada su dobile svoju virtualnu inačicu i postale svakodnevna aktivnost. Vrijeme je za online priču trenutno u najvećoj mjeri okuplja knjižničare, koji, neki pričajući, a neki čitajući, prenose razne svjetove i čudesa što se kriju na trenutno nedostupnim policama knjižnica. No iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek uputili su poziv autorima dječjih priča, koji su voljni podržati njihov projekt, da, u skladu s autorskim pravima i u dogovoru s izdavačima, pošalju svoje videozapise. "Već su to učinili Jasna Horvat, Antoaneta Klobučar, Ivana Šojat i Dražen Jerabek, pa i ja sama", kaže ravnateljica GISKO-a. Svi zainteresirani da podijele video na kojemu čitaju svoje djelo slobodno neka preko Google Diska ili nekog sličnog servisa pošalju materijal na jednu od sljedećih adresa elektronske pošte: bsimun@gskos.hr ili gisko@gskos.hr.

Uz Vrijeme za online priču i Susret s autorom, na službenom YouTube kanalu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organiziran je i Kreativni kutić, na kojemu se prikazuje kako nastaju radovi koje korisnici inače imaju prilike izrađivati na kreativnim radionicama u knjižnici. S obzirom na dugogodišnje iskustvo u praćenju rada Gradske i sveučilišne knjižnice, uvjereni smo da to nije sve što od njih možemo očekivati. Na građanima je samo da kliknu na: https://www.youtube.com/channel/UCAePT8y3y4ORSGSLb9GZjUA.

"Ostanite doma i družite se s literaturom - beletristikom ili publicistikom, svejedno! Naš knjižni fond, nažalost, sada nije dostupan, no na internetu postoji mnogo besplatnih elektroničkih knjiga. Također, svatko od nas ima manju ili veću kućnu biblioteku, pa je sada pravo vrijeme da pročitamo knjige koje smo si kupili, a nismo ih stigli pročitati, ili da se vratimo knjigama koje smo davno pročitali, primjerice klasicima čija djela u ovim vremenima mogu djelovati inspirativno, utješno, zabavno... što god je kome potrebno", poručuje Pađen Farkaš. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana