Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nastavljen je kaos na svim tržištima kapitala
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Kaos je rezultat straha od posljedica učinka koronavirusa te nastavka naftnog rata između Saudijske Arabije i Rusije

Prošloga tjedna nastavio se kaos na svjetskim burzama i domaćem tržištu kapitala. Monetarne vlasti diljem svijeta zatrpale su financijska tržišta obiljem “vrućeg novca” u namjeri da tijekom krize osiguraju potrebnu likvidnost, to mazivo za gospodarski stroj.

Međutim, financijska tržišta pokazala su kako emisija “vrućeg novca” ne može izliječiti strah ulagača od gubitka vrijednosti imovine. Kaos na tržištu kapitala rezultat je straha od posljedica učinka koronavirusa na svjetsko gospodarstvo te nastavka naftnog cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije koji na dubinskoj razini sve više zabrinjava krupni kapital. Cijena sirove nafte Crude Oil u tjedan dana pala je za 20 posto te se u petak spustila na, prije mjesec dana nezamislivih, 19,84 USD po barelu (159 litara), što preračunato iznosi 0,88 kn po litri. Ovako niska cijena nafte ozbiljno je zatresla poslovanje sedam najmoćnijih naftnih koncerna na svijetu poznatih kao “Sedam sestara” (Chevron, Esso, Gulf Oil, Mobil, Sheel, Texaco i British Petroleum). Značaj nafte i njezin utjecaj na svjetska zbivanja u prethodnih 120 godina opće je poznat. U sjeni svjetskih zbivanja na Zagrebačkoj burzi ostvario se tjedni promet dionicama od 198,3 milijuna kuna. Menadžeri obveznih mirovinskih fondova bili su aktivno uključeni dajući potrebnu podršku tržištu u kritičnim trenucima. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale.

Novo potonuće
Spekulantima koji su ranije kupovali dionice na dug (margin call) brokerske kuće u ponedjeljak su aktivirale kolaterale prodajući ih po nižim cijenama. Nepovoljne vijesti s američkih i europskih burzi spustile su vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak na 1404 boda (pad za 7,0 posto), uz ostvarenih 45,9 milijuna kuna prometa. Mirovinski fondovi u blok-transakcijama kupovali su dionice Atlantic grupa te Valamar Riviera Poreč i Arena Hospitality Group. Indeks Crobex u utorak se odbio od privremenog dna i povećao vrijednost za 2,0 posto na 1433 boda. Srijeda je donijela novo potonuće dionica i spuštanje indeksa Crobex na 1387 bodova (pad za 3,2 posto), nakon objavljenih mjera za suzbijanje koronavirusa. Oči javnosti u četvrtak ujutro bile su usmjerene k sjednici Vlade RH i prema Hrvatskom saboru. U zraku se osjećala zabrinutost poduzetnika vezana uz daljnje poslovanje i to je dodatno snizilo cijene dionica. Indeksa Crobex spušten je u četvrtak na 1373 boda (pad za 1,0 posto), čime se vratio na razinu od prije 11 godina.

Na američkim burzama u četvrtak su počele rasti cijene dionica nakon što je administracija Donalda Trumpa obećala 1,3 bilijuna USD (1300 milijardi USD) potpora gospodarstvu za prevladavanje nastalih problema s koronavirusom. To je znatno više od paketa pomoći američkog Kongresa za rješenje financijske krize 2008./2009. godine kad je bilo odobreno 750 milijardi USD. Promjena raspoloženja na Wall Streetu potaknula je rast dionica na europskim burzama. Indeks Crobex dohvatio je u petak 1407 bodova (rast za 2,5 posto).

Smanjenje cijene
Vrijednost indeksa Crobex izgubila je 105 bodova ili 6,9 posto u odnosu na početak tjedna. Od 16 dionica u sastavu indeksa Crobex samo je vrijednosnica HT zabilježila tjedni rast. Među tjednim gubitnicima ponovno su najteže pogođene dionice turističkog sektora. Dionice AD Plastik zabilježile su pad cijene za 22,6 posto nakon vijesti da Volkswagen zaustavlja proizvodnju u Španjolskoj i Slovačkoj, kao i francuski proizvođači automobila za koje solinska tvrtka proizvodi plastične dijelove. Uprava AD Plastik odlučila je privremeno obustaviti proizvodnju.

Veliko smanjenje cijene zabilježile su dionice: Atlanska plovidba (pad za 21,5 posto), Dalekovod (pad za 17,0 posto), Optima Telekom (pad za 10,2 posto) i Zagrebačka banka (pad za 8,3 posto).

Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviera Poreč. Fond manadžeri trgovali su dionicama Valamar Riviera Poreč kroz blok-transakcije u ponedjeljak (17,2 milijuna kuna), utorak (2,8 milijuna kuna) i četvrtak (2,0 milijuna kuna). Tijekom ta tri dana 1.038.919 dionica Valamar Riviera Poreč (0,8 posto vlasničke strukture) promijenilo je vlasnika po prosječnoj cijeni 21,18 kn. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 19,80 kn. To je za 3,00 kn ili 13,2 posto manje nego na početku tjedna.

Dionicama HT najviše se trgovalo u ponedjeljak (5,9 milijuna kuna) i petak (6,6 milijuna kuna). Tjedna cijena dionice HT kretala se u rasponu od najnižih 144,50 kn u ponedjeljak do najviših 167,50 kn u petak. Zaključna cijena dionice HT iznosila je u petak 165,50 kn. To je za 12,50 kn ili 8,2 posto više nego na početku tjedna.

Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 111,36 bodova (tjedni pad za 1,39 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ
Ulagači, pratite vijesti. Trgovanje na padajućem tržištu nudi priliku za zaradu, ali i preuzimanje obveza na povećani rizik
Možda ste propustili...

ODLIČNI REZULTATI NA NATJECANJU DECANTER U LONDONU

Nagrađena vina PP-a Orahovica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČINJE OTKUP ŽIRA

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna

2

AMERIKANCI SPREMNI PUTOVATI u 2021. GODINI

Hrvatska među najtraženijim destinacijama

3

MINISTARSTVO TURIZMA

Traže stručnjake za inovacije u turizmu