Kultura
"DODIR NEBA" VINKA JUZBAŠIĆA

Prvi roman iz pera jednog Bošnjačanina
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
BOŠNJACI


Vinko Juzbašić, publicist iz Bošnjaka, iznjedrio je iz svoga stvaralačkoga opusa roman Dodir neba. Koliko nam je poznato, prvi je to roman koji je napisao jedan Bošnjačanin i jedan od rijetkih u srijemskoj Posavini. Juzbašić je široj javnosti poznat po publicističkom radu i brojnim knjigama, a bolji poznavatelji njegova rada znaju da su u njegovu književnom opusu četiri samostalne i desetak zajedničkih zbirki poezije te jedna knjiga putopisa.


- Knjigu Dodir neba napisao sam prije petnaest godina. Tek sam ju krajem prošle godine priredio za tisak, a početkom ove i objavio. Riječ je o mom prvom romanu, koji bih mogao opisati i kao povijesni, jer se u njemu dotičem mnogih stvarnih događaja koji su se zbili u ovom mjestu, ali i u našem Srijemu. Radnja je smještena u sredinu prošloga stoljeća i paralelno prati nekoliko likova i događaja u Bošnjacima, a likovi progovaraju i bošnjačkim govorom. Tako bi roman mogao biti i zavičajan - rekao je ponosno autor Vinko Juzbašić, čija književna priča počinje 1938. neobičnim svjetlom na nebu (aurora borealis) - kao početkom fatimskoga proročanstva, a završava nekoliko godina nakon Drugoga svjetskoga rata.

U romanu Juzbašić nizom likova i zapleta pruža stvarnu sliku života hrvatskoga sela u Srijemu sredinom 20. stoljeća. Roman Dodir neba je samizdat. Urednik je Mato Nedić, prof., lektor dr. sc. Tomislav Ćužić, grafički ga je oblikovala Katica Mataković-Krmpotić, dipl. ing., a naklada je 130 primjeraka. Donacijom u iznosu dvije tisuće kuna, tiskanje je Juzbašićeve knjige pomogla i Vukovarsko-srijemska županija. S. Bogutovac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEKIM SEJRANOVIĆ

Novo izdanje romana "Ljepši kraj"

2

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Vodstvo kroz izložbu Angelus!

3

ČETIRI KANTUNA

Ansambl Sorgo u Sv. Donatu