Regija
HRABRI SLATINČANI

Uspjela Josipovska akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

SLATINA

U četvrtak, 19. ožujka, u prostorijama slatinskoga Crvenog križa održana je šesta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. To je tradicionalna akcija koju je prije više od 20 godina u čast zaštitnika grada Slatine sv. Josipa započeo darivatelj krvi Josip Pritišanec (Juško Zrinji).

Bila je to prva akcija održana u periodu velike restrikcije okupljana građana zbog prijetećeg koronavirusa. Ipak, pozivu se odazvalo 67 Slatinčana, od kojih je 63 darovalo krv, a četvero je odbijeno iz zdravstvenih razloga. Krv je ove godine ukupno dala 271 osoba, od kojih 222 muškarca i 49 žena. Zbog zdravstvenih razloga odbijena je 21 osoba, a po prvi puta krv je dalo 18 darivatelja.
Kako je u pozivu i najavljeno, tijekom akcije poduzete su posebne mjere predostrožnosti. Dr. Nada Brlošić, liječnica iz transfuziološke ekipe KBC Osijek, objasnila je darivateljima kako se trebaju ponašati, a uz uobičajenu proceduru pregleda uoči darivanja krvi, svima je dodatno izmjerena i tjelesna  temperatura. Vodilo se računa o razmacima među ljudima, o broju prisutnih u prostoriji, dezinfekciji kreveta, opreme i ruku, pa se može reći da je akcija protekla u najboljem redu.

– Zahvalni smo svim građanima sa šireg slatinskog područja što su pokazali hrabrost ne plašeći se prijetnji od korona virusa. Bez obzira na sve zabrane, krv kao jedini lijek koji se ne može napraviti u laboratoriju i dalje je potreban bolesnicima da bi lakše ozdravili ili čak preživjeli. Sretni smo što u Slatini nije prekinut krvotok solidarnosti, čime je na najhumaniji način proslavljen blagdan Josipova, – rekao je ravnatelj slatinskoga Crvenog križa Vladimir Jelenčić.

Petar Žarkovć

Možda ste propustili...

KREĆU RADOVI NA ODRŽAVANJU KANALSKE MREŽE U OPĆINI VRBANJA

Vlasnicima njiva dostavljen plan košnje, obvezni pojas za održavanje je tri metra

OHRABRUJUĆI PODACI U GOSPODARSTVU ISTOKA SLAVONIJE

Najistočnija županija prednjači u porastu broja trgovačkih društava

TRADICIJA KOJOM SE PONOSE

Lilanje na Ivanje ima samo Sopje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac

2

SPAS ZA OBRANU OD POPLAVA, ALI I RAZVOJ TURIZMA U OPĆINI SEMELJCI

Otvorena Akumulacija Kešinci, vrijedna 16 milijuna kuna

3

MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka,
igra se s ovčarom Simbom