Magazin
ŽELJANA ZOVKO, ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (HDZ) pozdravila je aktivnosti koju EU poduzima u ovim teškim trenutcima za cijelu Europu i svijet:

- Trenutna situacija prikazuje koliko je Mehanizam značajan i učinkovit u svom djelovanju, kao što sam i naglašavala prilikom rada na unaprjeđenju Mehanizma koji je dosad aktiviran više od 330 puta i čija je svrha zaštita svakog građanina Europske unije prilikom prirodne, zdravstvene ili ljudski uvjetovane katastrofe. Kao trenutni odgovor na pandemiju koronavirusa korišten je za koordinaciju i sufinanciranje dostave više od 30,5 tona zdravstvenih potrepština Kini i zaštitnog materijala Italiji, a pomogao je i u vraćanju europskih građana iz područja Wuhana te s broda za krstarenje Diamond Princess usidrenog u Yokohami, a na nedavnom kriznom sastanku ministara unutarnjih poslova država članica odlučeno je da će se zajednički koristiti kako bi se što uspješnije suzbilo širenje zaraze ovim virusom. Mehanizam će omogućiti osiguravanje osoblja, respiratornih aparata i druge opreme kako bi se umanjile nestašice i što učinkovitije obuzdalo širenje koronavirusa.

Zovko je također pohvalila djelovanje i solidarnost europskih institucija u ovoj situaciji bez presedana:

- Pozdravljam zaključke sastanaka Europskog vijeća o prioritetima u otklanjanju posljedica koronavirusa i zaključke Europske komisije o nizu mjera za smanjenje širenja koronavirusa, a posebno današnju odluku Komisije o stvaranju strateške zalihe medicinske opreme u sustavu RescEU koja uključuje zaštitne maske, respiratore i ostalu medicinsku opremu prijeko potrebnu državama članicama u borbi protiv ove pošasti.

Osim toga, Zovko je izrazila podršku i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, Ravnateljstvu civilne zaštite i ostalim institucijama koje čine sve kako bi zaštitile građane Republike Hrvatske:

- Pozdravljam i pohvaljujem rad Vlade RH, Stožera civilne zaštite RH i zdravstvenih djelatnika u zaštiti građana Republike Hrvatske od pandemije koronavirusa. Pozivam građane da pozorno prate i poštuju sve mjere i upute Stožera civilne zaštite RH i epidemiologa kako bismo maksimalno usporili širenje virusa i zaštitili sebe i one najslabije među nama.

Kao suizvjestiteljica za IPA III. fondove, Zovko je pozvala na korištenje do sada neiskorištenih sredstava iz financijskog instrumenta pretpristupne pomoći za suzbijanje ove krize:

- Naša je dužnost partnerskim zemljama Zapadnog Balkana poslati bitnu poruku - da u borbi protiv pandemije nisu same. Preusmjeravanje neiskorištenih sredstava omogućit će ovim zemljama nabavu medicinske opreme, te će tako svesti djelovanje virusa na najmanju moguću mjeru. (DJ)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SPAŠAVANJE TURISTIČKE SEZONE (I.)

Hrvatska corona-free destinacija: Slobodni od korone, spremni za turiste

DR. SC. SANDA ČORAK ZNANSTVENA SAVJETNICA U INSTITUTU ZA TURIZAM

Brendovi ‘zdravo, zeleno i zanimljivo‘ otvaraju nova vrata turizmu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJEDNI OSVRT

Prijeti li Škorinu Domovinskom pokretu raspad?

2

OSJEČKA NOGOMETNA PROŠLOST (II.)

U “Jugi” je skrojena hrvatska velika četvorka?

3

TRANZICIJSKA BESPUĆA: SLAVONSKA INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Industrijski kombinat Gaj: Slatinski div završio u muzeju