Magazin
YRSA SIGURĐARDÓTTIR

DNK
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Nastavlja se globalna “epidemija” skandinavskog krimića, trilera, horora... sve što dolazi sa sjevera Europe, uključujući i otok državu Island, privlači pozornost čitatelja, a nerijetko, ovisno o autoru, i filmskih i televizijskih kuća. Jednostavno rečeno, žanrovska literatura iz Švedske, Norveške, Danske, pa i Finske i u ovom konkretnom slučaju Islanda književni je trend koji ne posustaje, naprotiv, svakog je dana sve više pisaca koji se sa svojim vrsnim knjigama takoreći preko noći prometnu u nove literarne zvijezde. U slučaju Yrse Sigurđardóttir situacija je ponešto drukčija. Yrsa je naime već dokazana spisateljica ovjenčana nagradom Blódropinn (Kap krvi) za knjigu “DNK”, najbolji islandski kriminalistički roman 2015. godine.

KRATAK SADRŽAJ: Mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyjom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. Freyja, općenito nepovjerljiva prema policiji, a pogotovo prema Huldaru, koji joj se u baru lažno predstavio te joj se nije javio nakon što su zajedno proveli noć, nimalo ne skriva svoje nezadovoljstvo tom suradnjom. No odlučna je u namjeri da pod svaku cijenu zaštiti djevojčicu. Uskoro je ubijena i druga žena na jednako brutalan i neuobičajen način. Istodobno jedan radioamater zaprima neobične šifrirane poruke koje opsesivno pokušava odgonetnuti, a kada mu to napokon pođe za rukom, čini se da ga one povezuju s objema žrtvama…

”Ovaj će vam krimić zalediti krv u žilama”, zapisao je kritičar Le Parisiena, a The Guardian navodi: “Yrsa Sigurđardóttir islandska je kraljica trilera, a atmosfera ovog romana bliža je jezivom svijetu Stephena Kinga nego nordijskome noiru.”

Darko Jerković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

INTERVJU: GORDAN LAUC

Cjepiva će biti konačno i sigurno rješenje pandemije