Kultura
AUKOS: VIRTUALNA IZLOŽBA OBILJEŽAVA

Svjetski dan lutkarstva: 36 eksponata lutaka bit će izloženo i spremno za lajkanje
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Svjetski dan lutkarstva trebao se proslaviti u Rijeci 21. ožujka i ovogodišnji domaćini, Gradsko kazalište lutaka Rijeka isplanirali su sve do najsitnijeg detalja. Na žalost, trenutačna situacija spriječila nas je da uživamo u tom. Ipak, proslave i obilježavnja će biti, uglavnom virtualne, što ne umanjuje njihov trud i naš užitak.


Ove se godine obilježava 10 godina Lutkokaza, međunarodne revije lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu. Lutkokaz je izrastao iz inicijalne ideje revije završnih ispitnih lutkarskih predstava, koje su svojom kvalitetom i zrelošću zavrijedile biti prikazane širokoj publici. Tada, 2010., pokreće se projekt, koji će izrasti u Lutkokaz, koji je već duže vrijeme i međunarodan.


Lutkokaz, uz ovu svoju esencijalnu ulogu, ima i niz dodatnih vrijednosti, poput osiguranja vidljivosti "burze" talenata, s obzirom na to da se na Lutkokaz pozivaju ravnatelji lutkarskih, dječjih i drugih kazališta i festivala u Hrvatskoj, umjetnički ravnatelji, producenti i selektori; populariziranja umjetnosti i prinosa kulturnom životu grada jer su predstave zanimljive stručnjacima, ali i širokoj publici; razmjene iskustva i znanja jer, uz naše studente, gostuju studenti i nastavnici drugih akademija te mladi diplomirani lutkari sa svojim projektima; predstavljanja profesionalnih lutkarskih produkcija iz Hrvatske i inozemstva.

 

 

(Čestitka zaposlenika Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u povodu Svjetskog dana lutkarstva)No kako su ove godine neugodno suočeni s pandemijom koronavirusa, koji ih je prisilio na izolaciju i otkazivanje svih događanja, odlučili su, ipak, ustrajati u ideji da naši uradci budu vidljivi i zapaženi, kako sav trud oko pripreme 10. lutkokaza ne bi bio uzaludan. Stoga organiziraju virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika AUKOS-a, a koju će svečano otvoriti 21. ožujka, prigodom Svjetskoga dana lutkarstva. Bit će ‘postavljena‘ na mrežnoj stranici Akademije te svim njihovim društvenomrežnim platformama - www.uaos.unios.hr; Facebook @AUKOsijek; Twitter @aukos_hr i Instagram academy_of_arts_and_culture.

Trideset i šest eksponata lutaka bit će izloženo i spremno za ‘lajkanje‘. Svi koji budu ‘lajkali‘ i dijelili ovu izložbu, ulaze u nagradnu igru, u kojoj će podijeliti 10 majica s vizualom ovogodišnjeg 10. lutkokaza, koji nosi naziv KORONAVIRUSU USPRKOS! N.Vek.

Svi koji budu ‘lajkali‘ i dijelili ovu izložbu, ulaze u nagradnu igru, u kojoj će podijeliti 10 majica
Možda ste propustili...

FESTIVAL SVJETSKOGA KAZALIŠTA U ZAGREBU

"Sreća" glasovitog Pippa Delbona

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ČUVENIH OSJEČKIH FOTOGRAFA

Impresivni pejzaži iz objektiva Domagoja i Marina Topića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MUZEJ OSOBNIH PRIČA: U KULTURNOM CENTRU OSIJEK OTVORENA IZLOŽBA "PRIČE ŽIDOVA"

Zajednica u nestajanju kroz fotografije, portrete i zvučnu instalaciju

2

PREMIJERA: TRENK ILITI DIVJI BARON

Mnogo je dobroga, a osjećala se infuzija pozitivne energije

3

IZLOŽBA KARIKATURA

Alojzije Stepinac u slici i riječi