Kultura
PROJEKT DINE BUŠIĆ I MELITE IVKOVIĆ

Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
U nedjelju, 15. ožujka, na svim važnijim digitalnim platformama, kao i u tiskanom izdanju, izdavačka kuća Nota Bene iz Zagreba objavila je album Bërbili (Slavuj) - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.


Radi se o etnomuzikološkom autorskom projektu zadarskih glazbenica Dine Bušić i Melite Ivković, poznatijih kao Dina e Mel. One donose deset skladbi u kojima obrađuju i oživljavaju danas gotovo zaboravljene pjesme Arbanasa koji su se u 18. stoljeću u bijegu pred Turcima doselili sa Skadarskog jezera u Zadar.


Ovim izdanjem zaokružen je projekt koji je muzikologinja i pjevačica Dina Bušić započela još 1999. godine kao dio seminarskog istraživanja svojih predaka. Pridružila joj se zatim gitaristica Melita Ivković koja je sačuvane melodije i fragmente uobličila u aranžmane sa svojim autorskim pečatom, a što je publici prvi put predstavljeno na NYou jazz festivalu u Tirani u lipnju 2018.


Nakon toga, glazbenice odlaze na otok Zlarin, gdje im se, na nekoliko snimateljskih sessiona u crkvi Marijina Uznesenja s tonskim snimateljem Marinom Fulgosijem pridružuju Edin Karamazov na gitari i turskom sazu, Miroslav Tadić na gitari i Yvette Holzwarth na violini. U listopadu iste godine glazbenice odlaze u Švedsku te miksanje albuma povjeravaju Janu-Ericu Perssonu, jednom od vodećih stručnjaka za zvuk u Europi i vlasniku ugledne izdavačke kuće Opus 3 Records, a mastering potpisuje Saša Miočić.


Izdanje je opremljeno ilustracijama Josipa Zankija, popratnim tekstom Miljenka Jergovića, kao i originalnim tekstovima arbanaških pjesama, s prijevodima Maximilijane Barančić i u adaptaciji Ljiljane Lili Koci, a grafički dizajn albuma potpisuje Duje Medić.
Svjestan važnosti ovog projekta za zadarske Arbanase, Jergović zaključuje kako je "pjesme svaki put slušao s onom vrstom ganuća kakvo bi osjetio knjižničar Aleksandrijske biblioteke da je iz vatre uspio spasiti bar jednu jedinu knjigu." N.Vek.