Učionica
„HRVATSKA ZA DJECU“

Panel-rasprava „Toksičan stres kod djece“
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Panel-rasprava „Toksičan stres kod djece“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Osijeka i rektora Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera, a u organizaciji Zaklade „Hrvatska za djecu“ održana je 26. veljače 2020. godine u Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

Projektu za unaprjeđenje života djece Hrvatske „Učinimo (zajedno) mali korak velikim“ je cilj senzibilizirati javnost da prepoznaje i sprječava toksičan stres kod djece.

„Toksičan je stres kod djece tema o kojoj se sve više govori u stručnim krugovima, no riječ je o temi o kojoj je potrebno mnogo više govoriti i u javnosti te ju senzibilizirati na taj uistinu prisutan čimbenik koji bitno utječe na kvalitetu života naše djece i kasnije odraslih te na njihovo fizičko i psihičko zdravlje“ – ističu u Zakladi.

Naime, stres/trauma kod djece rezultira brojnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama te predstavlja rizik za cijeli niz ozbiljnih oboljenja u kasnijoj dobi.

Panel-raspravi, uz ravnatelje i psihologe te defektologe škola, dječjih vrtića i odgojno-obrazovno osoblje, zdravstvene djelatnike, predstavnike centara za socijalnu skrb, udruga, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, nazočit će renomirani stručnjaci i govornici: doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, specijalistica dječje neurologije Poliklinike za zaštitu djece i mladih, prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., specijalistica psihijatrije, subspecijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, Jadranka Oberman-Sebenji, prof., psihologinja Osnovne škole Frana Krste Frankopana Osijek, Miranda Glavaš-Kul, mag. educ. philol. croat., ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, Josip Jukić, ravnatelj Osnovne škole Mladost u Osijeku, Robert Škorvaga, policijski službenik Policijske uprave Osječko-baranjske županije – Odjel za maloljetničku delinkvenciju, Marijan Gubina, mirotvorac i humanitarac te autor autobiografskoga romana 260 dana te Renata Gubić, dipl. oec., upraviteljica Zaklade.
R. Raponja
Možda ste propustili...