Učionica

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održan okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT!“
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

U organizaciji Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva 17. veljače 2020. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT) održan je okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“. To je drugi takav okrugli stol, a oba su organizirana s istim ciljem – inspirativnim vlastitim primjerima poznatih govornica i profesorica iz područja javnoga i privatnoga IKT sektora približiti djevojkama srednjoškolske dobi STEM i IKT područje te ih potaknuti na nastavak školovanja i odabir zanimanja u tim područjima.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, a na okruglom stolu sudjelovali su: Kristina Posavec, zamjenica državnoga tajnika Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva; prof. dr. sc. Snježana Rimac Drlje, Zavod za komunikacije, FERIT; izv. prof. dr. sc. Irena Galić, Zavod za programsko inženjerstvo, FERIT; Marina Simunić, inženjerka za razvoj softvera, Ericsson Nikola Tesla d. d.; Zrinka Antolović, marketing-menadžerica u tvrtki Inchoo, i glavna tajnica udruge Osijek Software City Maja Katić, članica Upravnoga odbora udruge Osijek Software City, dizajnerica u tvrtki Hammer te organizatorica u STEM Kitteens timu.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknuo je kako prvenstveno treba informirati i educirati djevojke u dobi kada odlučuju o svojem zanimanju, mogućnostima i onome svemu što digitalno društvo, odnosno informacijsko-komunikacijske tehnologije pružaju. Što se tiče zastupljenosti žena u digitalnom svijetu, istaknuo je kako na razini Europske unije od 52 % ženske populacije, udio je žena u IKT industriji 17 %, dok u Hrvatskoj taj udio iznosi oko 13 % što je ipak veća brojka nego prethodnih godina.

Kristina Posavec, zamjenica državnoga tajnika Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva, naglasila je kako na IKT područje ne treba gledati kao isključivo inženjersko ili programersko jer to je danas izuzetno široko područje koje se može primijeniti u svim zanimanjima.
Snježana RIMAC DRLJE
Možda ste propustili...