Ekonomija
PROIZVOĐAČI HRANE

Pripremili su krizni plan za očuvanje poslovanja
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Proizvođači hrane pripremili su krizni plan za očuvanje kontinuiteta poslovanja. Tako je primjerice jedina hrvatska tvornica za preradu povrća i voća u zamrznute proizvode i jedna od najvećih takvih tvrtki u regiji, Vinka Plus d.o.o Vinkovci, koja djeluje u sastavu Fortenove grupe, osnovala krizni stožer.

- Imamo pripremljen krizni plan za očuvanje kontinuiteta poslovanja te smo organizacijski i logistički spremni odgovoriti na izazove koji nam se mogu dogoditi u sklopu aktualne situacije – priopćili su iz Vinke, koja inače veliki dio svoje proizvodnje izvozi na inozemno tržište, a što im je, kako navode, najveći izazov zbog zastoja transporta i logistike.

- Imamo dovoljno zaliha sirovina i dovoljno zaliha naših proizvoda u skladištu za nesmetane isporuke našim kupcima. Za sada nismo radili promjene u organizaciji posla - priopćili su iz Vinke.

U sastavu Fortenove grupe djeluje i PIK Vinkovci Plus, jedan od značajnih proizvođača hrane. Ratarsku i povrtlarsku proizvodnju imaju na 6000 hektara, a na oko 500 hektara uzgajaju povrtlarske kulture koje su pod sustavima navodnjavanja.

Tvrtka ima znatne skladišne kapacitete za povrće, posebno za luk i krumpir, paletno skladište kapaciteta 5500 tona i podno skladište od 6500 tona s hladnjačom kapaciteta 750 tona. Kapacitet pakirnice je oko 100 tona dnevno, a zanimljivo je i nesvakidašnje za naše prilike da su u upravnoj zgradi dio objekta prenamijenili za liniju za guljenje, hlađenje, sjeckanje i vakuumiranje luka kapaciteta 19,2 tone na dan. Iz Fortenova grupe uvjeravaju kako normalno rade i osiguravaju dovoljne količine proizvoda te da je u svim proizvodnim i poljoprivrednim pogonima te u maloprodaji Fortenova grupa provela cijeli niz mjera kojima je osiguran kontinuitet poslovanja u izvanrednim uvjetima obrane od širenja koronavirusa. Uz pojačane mjere sanitarne i osobne higijene, zaposleni Jamnice, Zvijezde, PIK-a Vrbovec, Leda, Belja, PIK-a Vinkovci i svih drugih kompanija Fortenova grupe normalno rade i osiguravaju proizvode za police i za zalihe u maloprodaji, čime se tržištu jamči dostupnost tih roba u sljedećem razdoblju.

- Pojačana potražnja, i to prije svega za određene artikle, jedini je razlog zbog kojeg su police povremeno prazne. Mi smo pripreme za ovu situaciju počeli prije nekoliko tjedana, promatrajući iskustva iz Italije, te smo dodatno pojačali zalihe. Skladišta su puna i robe ima za nekoliko mjeseci potražnje - kaže Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

I vinkovačka tvrtka Boso, poznata po brojnim trgovinama, ali i proizvodnji pekarskih proizvoda, osigurala je dovoljno proizvoda za opskrbu stanovništva. - Unatoč trenutnoj situaciji nemamo poteškoća u proizvodnji i distribuciji. Posljednjih je dana primjetno povećanje prodaje u trgovinama, tako da smo pojačali opskrbu naših trgovina. Imamo dovoljne količine robe na zalihama - kaže Tomislava Skender, voditeljica marketinga u Bosi.

Miroslav Flego
Pojačana potražnja za određenim artiklima jedini je razlog zbog kojeg su police povremeno prazne
Možda ste propustili...

POGORŠALO SE POREZNO OPTEREĆENJE PROSJEČNOG GRAĐANINA

Dan porezne slobode 2020. dan kasnije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVE VAŽNIJA ULOGA INTERNETSKE TRGOVINE

Potražnja ambalaže povećala dobit vlasnika tvrtke Belišće

2

OPORAVAK NAJPOGOĐENIJEG SEKTORA KORONAKRIZOM

Rast proizvodnje namještaja

3

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK

Produžili moratorije turizmu do lipnja 2021.