Dome slatki dome
LIFESTYLE NISKOENERGETSKA KUĆA

Odabir kvalitetne stolarije je ključan
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Pri projektiranju i gradnji kuće ili stambene zgrade jedan od najvažnijih faktora buduća je energetska učinkovitost objekta

Prilikom planiranja nove gradnje ili obnove postojeće, jedan od najvažnijih elemenata je i izbor stolarije. Ovo dakako nije slučajno, jer površina prozora, vrata i drugih otvora zauzima znatan dio površine objekta.

Prozori su uzrok do 50 % gubitaka topline našeg objekta. Gubitak topline kroz prozor desetak je puta veći nego kroz zidove. Zato pažljivo moramo odabrati stolariju, kao i montažerske tvrtke koja će izvoditi radove. U hladnim klimama, kakva je kod nas zimi, velik problem predstavlja neželjeni gubitak topline i vlaga u prostoru. Stoga je pravi odabir stolarije ključan.

Kako bi toplinski gubitci bili minimalni, važno je odabrati stolariju koja će zadovoljiti sve uvjete za niskoenergetske ili pasivne kuće. Sustav Gealan S 9000 sa svojih šest komora unutar okvira i krila, optimalnom geometrijom čelika, visokim preklopom stakla i dosljednom tehnikom brtvljenja na inovativnom, modernom obliku profila, zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa standardom namijenjenim pasivnim kućama. Gealan S 9000 krasi inteligentni koncept brtvljenja s tri kontinuirane razine brtvljenja. Za poboljšanu toplinsku izolaciju krilo je tvornički izrađeno s dodatnom brtvom unutar ‘falca’ za staklo. Visoki utor za staklo kroz visinu preklapanja od 26 mm daje dodatnu toplinsku izolaciju. Razvoj ovakvog sustava s najboljim svojstvima toplinske izolacije nije slučajnost, nego rezultat ciljanog razvojnog rada. Brojne kalkulacije pokazale su izvrsne vrijednosti toplinske izolacije.

Prozori su najčešće najhladnije površine u prostoriji, pa ako imamo problem s vlagom, ona će se prvo javiti na prozorskom staklu. Dobra izolacija prozora za sobom može povući i problem vlage u prostoru, a koja rezultira pojavom plijesni na zidovima ako se ne poštuju neke od zakonitost gradnje, a koje su posebno izražene kod adaptacije starijih zgrada. Lošija izolacija od prije 30-ak godina dozvoljavala je prirodno prozračivanje, no današnja tehnologija i usmjerenost na zadržavanje topline u prostorijama zadržava i vlagu u prostorima. Stoga, obvezno redovito prozračujte prostorije otvaranjem svih prozora na 5-10 minuta. Tako ćete izmijeniti zrak, ali nećete znatno rashladiti prostor.

Marin Režić
Visoka stabilnost
Osim izolacijskih karakteristika, bitna je i stabilnost i robusnost same konstrukcije profila. Osim čeličnog pojačanja, profili su dodatno ojačani i za samu površinu stakla. Kod Gealan razvijenog sustava lijepljenja STV (sustav sa samoljepljivom trakom) riječ je o lijepljenju stakla i profila krila specijalnom ljepljivom trakom za izradu prozora uz zadržavanje uobičajenog podešavanja stakla. Lijepljenjem stakla s profilom krila prenosi se čvrstoća stakla na krilo i cijeli sustav time je stabilniji.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike