Dome slatki dome
VRT SADNJA

Carstvo povrća, začina i cvijeća
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Svoj povrtnjak uredite s osjećajem, a biljke će same pronaći pravilan međusobni odnos

U biopovrtnjaku ni ukrasne biljke, cvijeće, ne smiju biti izuzete od provjerenih prirodnih pravila. Pri uređenju svog zelenog carstva imajte pred očima stari seoski povrtnjak. U njemu su slikovito, ali sa smislom, kombinirani povrće, začinsko bilje i cvijeće.

Svoj povrtnjak uredite s osjećajem i pažnjom prema biološkim poveznicama, jer tada će korisne i ukrasne biljke same pronaći pravilan međusobni odnos. Cvjetnicama, poput nevena, kadifice, dragoljuba i brojnih drugih, možete jednim pokretom ruke promijeniti svoj povrtnjak u cvjetno prostranstvo.

Zvjezdani
Lijepa kata – ljetni zvjezdan jednogodišnja je cvjetnica koja počinje cvjetati početkom kolovoza i cvate sve do prvih mrazova. Postoji mnogo različitih vrsta koje se razlikuju po visini te obliku cvijeta. Mogu biti posve niske (oko 20 cm) koje se sade na početak gredice kao rubnjak ili tamo gdje ima malo prostora i najčešće se uzgajaju kao rezano cvijeće. Po obliku i veličini cvijeta razlikuju se: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i krizantemaste, a mogu se naći u raznim nijansama ružičaste, crvene, ljubičaste te u bijeloj i krem boji. Preporučuje se sadnja na sunčanom mjestu po mogućnosti zaklonjenom od jakog vjetra. Tlo bi trebalo biti dobro vrtno, a zalijevati treba redovito, ne smije se dopustiti da se zemlja duboko osuši. Siju se najčešće izravno na mjesto u travnju i svibnju, a često se i osjemene pa na proljeće niknu mlade biljčice koje je potrebno rasaditi.

Cinija je cvjetnica iz porodice glavočika i sadrži oko 20 vrsta, jednogodišnjih i trajnica. U našim se krajevima često naziva "lijepi dečko". To je cvjetnica grmolikog rasta, uzgaja se iz sjemenja i naraste u visinu 15 cm – metar, ovisno o vrsti. S obzirom na to da može narasti prilično velik grm, preporučljivo ju je saditi na bar 30 cm razmaka. Napreduje jako brzo i već u rano ljeto počinje cvjetati, a neprekidno cvjeta sve do prvih mrazova, koji potpuno unište biljke. Voli izravno sunce i uspješno raste i u siromašnim tlima, dobro podnosi sušu i ne voli pretjerano zalijevanje, to može biti uzrok oslabljenja biljke i zaraze pepelnicom. Također, može ju oslabiti i prilično duga suša, tad se preporučuje ipak ju malo zalijevati. Cinije jako privlače leptire u vrt, a i bubamare, koje su prirodni neprijatelji lisnih uši, stoga ih preporučujem posaditi posvuda u vrtu.

Zijevalica
Zijevalica cvjeta od lipnja pa sve do listopada, i to u vrlo raznolikim kombinacijama. Cvijet može biti velik ili malen, više njih koji čine cjelinu poput grozda ili pak pojedini cvjetić, i to u raznim nijansama žute, crvene, narančaste ili pak bijele boje. Ako ni ovo još nije dovoljno da zadovolji vašu maštu, oni su se pobrinuli da ih ima i u dvobojnim kombinacijama. Voli sunčano ili polusjenovito mjesto u povrtnjaku. Razmak između biljke trebao bi biti od 20 do 25 cm jedna od druge.

Vrtni klinčić je najrasprostranjeniji klinčić, postoje različite niske i visoke vrste ove trajnice, uglavnom punih cvjetova. Listovi su im uglavnom zelenkasto-plavo-sivkasto-zeleni i duguljasti te su grmolikog rasta. Uzgaja se iz sjemena sjetvom u ožujku prije u hladna klijališta ili u posude na prozorskim daskama, ili izravno na otvorenom od druge polovine travnja. Uzgojeni iz sjemena najčešće prvi put procvatu druge godine nakon sijanja. Drugi i jednostavniji način je dijeljenje korijena na proljeće ili na jesen.

Turski je karanfil jedan od ranijih cvjetova u godini, cvate krajem proljeća/početkom ljeta. Cvjetne glavice zapravo su skup malih cvjetića, a nijanse u kojima cvate su mnogobrojne. Kokotić je najbolje saditi na rubnim gredicama, ali obavezno sunčanim – obožava sunce. Kokotić se jako jednostavno i lako uzgaja iz sjemena – ako se dovoljno rano sije, cvjeta već iste godine na jesen. Kokotić napreduje jako brzo, ali ako imate probleme s puževima, budite oprezni jer vam mogu uništiti mladice.

Jasminka Knežević
Ir utemove rf
Ti. Usses hoc ta intesce Palis, num
Vrtni suncokret
Predivan vrtni cvijet koji daje poseban ugođaj u vrtu. Biljka naraste od 40 do 60 cm, a poneke i znatno više, ovisno o vrsti. Vrste nižeg rasta obično su i razgranatije i s više cvijeta od viših vrsta. Može biti jednostavan ili dvostruki - puni cvijet. Cvate od početka srpnja pa sve do listopada. A sije se ako imate sjeme u travnju.
Cvjetnicama, poput nevena, kadifice, dragoljuba, možete jednim pokretom ruke promijeniti svoj povrtnjak u cvjetno prostranstvo
Stotinu kultivara
Danas postoji više od stotinu kultivara cinije, različitih po visini, boji, izgledu cvijeta i latica. Sije se u drugoj polovini travnja (nakon prestanka opasnosti od mrazova), izravno na otvoreno, kasnije se rasađuje po gredicama uz mnogo zalijevanja.
Turski karanfil
Turski karanfil dvogodišnja je vrsta karanfila, a također je jedna od najčešće uzgajanih vrsta karanfila u vrtovima. Uzgaja se sjetvom sjemena u rano proljeće, najbolje na otvorenom. Prve godine razvija samo lišće, cvjeta druge godine. Najbolje ga je rasaditi na jesen.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike