Sport
POGLED PREMA JAPANU

Pripreme za OI se nastavljaju
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Pripreme za Olimpijske igre u Tokiju nastavljaju se, a prioritet je zdravlje sportaša, poručio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon videokonferencije s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora, među kojima je bio i Hrvatski olimpijski odbor.

Nakon sjednice Izvršnog odbora u utorak, MOO je u srijedu održao i videokonferenciju s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora dobivši jednoglasnu podršku da zasad nisu potrebne drastične odluke glede održavanja Igara u Tokiju, do kojih je ostalo više od četiri mjeseca i pod upitnikom su zbog koronavirusa. OI u Tokiju trebale bi se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza.

- MOO će, kao i uvijek, na prvo mjesto stavljati zdravlje i dobrobit svih građana svijeta, sportaša i svih sudionika Olimpijskih igara i tako će se i ubuduće ophoditi, u skladu s preporukama i instrukcijama najrelevantnijih svjetskih stručnjaka iz područja medicine, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju - objavio je MOO.

U idućem razdoblju MOO će u suradnji s međunarodnim sportskim federacijama pokušati naći novi model kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nisu raspodijeljene.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota.

- Odluka o putnicima na Olimpijske igre neće biti politička niti će se donijeti na zelenom stolu - poručio je MOO.

Na sastanku s nacionalnim olimpijskim odborima dogovoreno je da 30. lipnja ostane kao krajnji rok da sve kvalifikacije budu okončane.

- Ovo je izvanredna situacija koja iziskuje izvanredna rješenja. Ni jedna od solucija u ovom trenutku nije idealna i MOO poziva sportaše na odgovornost i solidarnost - dodano je iz MOO-a.

- Trenutačni status europskog sporta je na čekanju, a to utječe na sve nas, i o tome se mora razmišljati pri donošenju odluka. Nastavit ćemo pružati podršku europskim nacionalnim odborima i svim njihovim sportašima - dodao je predsjednik Europskih olimpijskih odbora Janez Kocijančić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike