Kultura
NA VOLIMDOKUMENTARCE.NET

Uz hrpu dobrih dokumentaraca lakša je izolacija
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
U sljedećim će danima biti dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC-a

Pandemija virusa Covid-19 zasigurno će ostaviti dubokog traga na svijet u kojem živimo, toliko da vjerojatno nikada više ne će biti isti. Dok čekamo da nastupi budućnost i vrijeme zaraze postane prošlost, akcijom podrške lakšega izdržavanja mjera opreza i izolacije zagrebački RESTART solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova, a ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan je za gledanje uz minimalnu naknadu.


Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama‘, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima.


Među naslovima dostupnima za gledanje je i film koji je definitivno obilježio godinu, Medena zemlja, dokumentarac o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je osvojio svijet i bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar, što je svakako jedan od najvećih uspjeha nekog (dokumentarnog) filma s ovih prostora. Upravo zahvaljujući distribuciji RESTART-a, ovaj fascinantan uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu našeg ekosustava, dosada je u kinima diljem Hrvatske vidjelo više od 5.000 ljudi, a dostupan je i online uz minimalnu naknadu.


Među potpuno besplatnim naslovima (za koje je potrebno samo ukucati kod DOKU-IZOLACIJA) je Selfie, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea, koji nakon ubojstva 16-godišnjaka u napuljskoj četvrti Traiano dvojici najboljih prijatelja Pietru i Alessandru daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film, što oni i čine. U filmu Slava kurvi redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

U biografskom doxu Grace Jones: Bloodlight and Bami redateljica Sophie Fiennes donosi novi pogled na "kraljicu diska" kakvu još nismo vidjeli, dok Čovjek delfin Lefterisa Charitosa otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film Veliko plavetnilo. Potpuno su besplatna i dva domaća filma, Blokada Igora Bezinovića te dokumentarni hit Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. N.Vek.
20 potpuno
BESPLATNIH NASLOVA NUDI RESTART
NAGRAĐIVANI NASLOVI HRVATSKIH AUTORA
Među kreativnim i angažiranim dokumentarcima iz online videoteke su filmovi koji na različite načine svjedoče o važnim temama našeg doba, bilo da bilježe ili dekonstruiraju svakodnevicu ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima su i nagrađivani Srbenka Nebojše Slijepčevića te Na vodi Gorana Devića, a najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog Putinovi svjedoci s nikada do sada viđenim materijalima dragocjen je prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska Vladimira Putina na vlast. Bergman: Jedna godina, jedan život redateljice Jane Magnusson film je o životu "najvećeg Šveđanina svih vremena", nevjerojatno produktivnog redatelja Ingmara Bergmana, u povodu 100. godišnjice njegova rođenja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AMBIJENTALNA PREMIJERA NA OLJK-U

Ferenčina je sanjao "Višnjik" u Slavoniji

2

PRVA DRAMSKA PREMIJERA 20. OLJK-A

Antonia i Gordan mladenačku energiju nisu štedjeli na sceni

3

DRUGO PREDSTAVLJANJE KNJIGE O KOSOVSKIM HRVATIMA

Baština Hrvata koji su morali napustiti svoja vjekovna prebivališta