Kultura
STUDIO JERABEK VRVI TALENTIMA

To je put na kojem susrećemo i svoje želje i frustracije
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
To je putovanje bez kraja na kojem otkrivamo sve više i kreativnije dijelove svog likovnog, ilustrativnog izražavanja

Moglo se i očekivati da će se Dražen Jerabek, poznati hrvatski ilustrator, pisac i profesor koji u Osijeku živi i djeluje već dugi niz godina, odgovorno pridržavati preporuka nadležnih i prekinuti održavanje radionica u sklopu Studija Jerabek, koje je pokrenuo 30. rujna prošle godine. Bilo je to ispunjenje njegova dugogodišnjega sna, rekao nam je tata Dražen Jerabek.


Upravo ovo razdoblje bez aktivnosti idealno je za podvlačenje crte i osvrt preko ramena na ono što je učinjeno u proteklih gotovo šest mjeseci rada studija za kreativno izražavanje, imaginaciju, vizualizaciju i ilustraciju. Radionice se održavaju u American Corneru GISKO-a, a pristup svakom korisniku je individualan.

Vrlo zadovoljan


Od prve do danas, koliko je radionica, koliko sati crtanja iza vas?


- Da, svakako, kada se osvrnem na proteklo razdoblje rada studija, onda mogu konstatirati da sam u 22 dana radionica te 33 sata aktivnoga crtanja vrlo zadovoljan postignutim.

Znam da si klasa optimist, no je li Studio nadmašio tvoja očekivanja?


- Mogu slobodno reći da je rad i cjelokupni program uspio ispuniti moja očekivanja, čak i više! Interes je velik, a dodatno tomu imam i još jednu skupinu umirovljenica, čime zaokružujem svoj pedagoški rad sa svim dobnim skupinama!

Prema onom što si ponosno dijelio na društvenim mrežama, prilično su daroviti polaznici svih generacija, a posebice mlađih. Jesi li to i očekivao?


- Doista, moram priznati, premda nisam uvjetovao upis polaznika da trebaju imati i dara za crtanje, da sam se ugodno iznenadio time što većina mojih polaznika doista posjeduje izniman talent za crtanje i vizualno oblikovanje! To mi dodatno daje motivaciju za rad s njima i pri osmišljavanju tema za ilustriranje.

Premda ste tek na pola puta, bar što se ove školske i akademske godine tiče, napreduju li?


- Plan puta, da se tako izrazim, nije u okviru nekakvoga termina unutar kojega bi se trebalo nešto definirati kao završen tečaj ili studij, nego je to više putovanje bez kraja, na kojem otkrivamo sve više i kreativnije dijelove vlastitog likovnog, odnosno ilustrativnoga izražavanja. To je put na kojem se susrećemo i sa svojim unutarnjim aspiracijama, željama, ali i frustracijama, te nastojimo učiti iz njih i koristiti različite tehnike kojima bismo ih na nama odgovarajući način primijenili i izrazili u obliku priča kroz ilustraciju.

Što si ti uz njih i od njih naučio?


- U skupini najmlađih polaznika naučio sam kako im je važna konstantna komunikacija, i to na način da im se potpuno posvetim, kao i njihovim verbalnim sadržajima i temama, jer je kod njih sadržaj, odnosno priča, glavni motiv poticaja! Kod skupine starije djece naučio sam kako im treba dopustiti da izraze svoje crtačke želje uz postupno upozoravanje na ‘poboljšane‘ verzije tehničkih mogućnosti izražavanja, zatim kako im je međusobna interakcija dok rade važna u doživljavanju zajedništva, te kako pojedinci


uz dane upute kod crtanja, reinterpretiraju iste i pritom otkrivaju vlastite verzije i rješenja! Kod treće, odnosno starije skupine, naučio sam cijeniti njihovo vrijeme posvećenosti vlastitoj stvaralačkoj strasti i istraživanju unatoč mnoštvu obveza na poslu, studiju, kod kuće, u obitelji... suradnja sa svim mojim polaznicima kreativno utječe i na moje profesionalno i na emotivno područje izražavanja. Drugim riječima: griju moje srce.
Kreativni i realizirani


Kakve su povratne informacije polaznika? Ima li među njima neki budući Dražen Jerabek?


- Po onom što od njih samih dobivam kao povratnu informaciju tijekom naših radionica, zadovoljni su ponuđenim “planom” i njegovim razvojem, ali svakako da ima i sugestija u smislu tema koje bi željeli obrađivati! Koliko znam, također su pozitivne impresije i roditelja djece polaznika. Među djecom doista ima vrlo talentiranih pojedinaca, a svakako ih vidim kao vrlo uspješne i zadovoljne osobe ispunjene onim u čemu očito uživaju. Oni će biti ono što doista i jesu: kreativna i u sebi realizirana bića!

Što su vam polazišta za radionice? Ponekad su to tvoje ilustracije, a ponekad...?


- Polazišta, odnosno motivi su različiti: ponekad je to priča kroz vizualiziranje uz laganu ambijentalnu glazbu, ponekad čitana priča iz knjige ili slikovnice uz odgovarajuću glazbu, ponekad reprodukcija slike ili fotografija, a ponekad 3D model prema kojemu crtaju i interpretiraju svoju inačicu objekta.

Imaju li i "slobodne" sate, za izražavanje vlastitih kreacija iz mašte?- Uglavnom mlađa djeca neizostavno nakon zadane teme crtaju po svojoj želji, jer se njihova pozornost još uvijek ne može duže zadržati na zadatku, pa onda imamo različite sadržaje i teme. Kod starije djece to varira s obzirom na to da imaju više “samokontrole” nad svojim unutrašnjim sadržajima, te se stoga mogu duže posvetiti radu uz pokoju iznimku, kada su preopterećeni drugim vanjskim sadržajima, kao što je škola ili druge izvanškolske obveze! No svakako sam imao u planu da sami odaberu svoju crtačku temu ili žanr, kako bih vidio u kojem smjeru likovnog, odnosno crtačkog puta se kreću, te im pomogao jasnije oblikovati njihov likovni izričaj.


Narcisa Vekić
PRVA JE AUKCIJA PROŠLA SJAJNO
Prije mjesec dana oduševio si nas sve aukcijom svojih triju crteža. Kako je to prošlo? Jesi li se obogatio? Prve su reakcije Osječana bile sjajne, mnogi su se javljali da su zainteresirani i da žele posjedovati tvoje crteže. - Aukcija je prošla sjajno i odaziv je bio velik, a s obzirom na to da živim u obilju, zadovoljan sam, naravno! Uskoro se, 2. travnja obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Spremaš li neku prikladnu ilustraciju kao čestitku? - Kako sam saznao, odgađa se ta manifestacija, pa ništa od toga ove godine...
Vjerujem da ćemo imati dobru “žetvu”
Koliko je još posla i sati ostalo do kraja ovog prvog ciklusa rada Studija? Ima li padobranaca koji su se željeli uključiti vidjevši što i kako se radi? - Na to mi je stvarno teško odgovoriti, s obzirom na novonastale zdravstvene okolnosti u nas i u svijetu. Vjerujem da ćemo imati dobru "žetvu” kreativnih radova na kraju ove školske godine (kad god ona bude bila); jer rezultati naših radionica bit će prikazani na velikoj izložbi radova polaznika Jerabek studija u galerijskom prostoru GISKO-a, čemu se unaprijed veselim! Uvijek ima zainteresiranih za uključivanje, tako da mjesta još ima.
polaznici
SVI GRIJU MOJE SRCE
Možda ste propustili...

U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA

Koncert Papandopulova kvarteta

NASTAVLJA SE SERIJAL “VUČEDOLSKE TAJNE”

U rujnu premijera filma “Vučedolska jarebica”

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIHOVIL RISMOND IZLAŽE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Izložba haiku slika u sjećanje na akademika Devidéa

2

U MUZEJU GRADA ZAGREBA

Otvorena izložba o počecima kupališta na Jadranu

3

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Objavljen izbor pjesama Mile Pešorde na španjolskom jeziku