Osijek
DOM SV. VINKA PAULSKOG U OSIJEKU

Prikupljamo hranu za Pučku kuhinju, trebamo i higijenske potrepštine
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Vodeći računa o uputama nadležnih službi, svatko ipak može pomoći donacijom prihvatilištu za beskućnike

Trenutačna epidemiološka situacija unijela je promjene u živote svih nas, a osjete to i korisnici osječkog prihvatilišta za beskućnike, smještenih u Domu sv. Vinka Paulskog, s čijom smo voditeljicom Oliverom Balatinac razgovarali o svakodnevici njihovih štićenika, ali i načinima na koji se može pružiti pomoć Centru.

“Kod nas je trenutačno na smještaju 14 korisnika, od toga 13 muškaraca i jedna žena koji su na cjelodnevnom boravku, a zadnjih nekoliko mjeseci dali smo im obvezu da na ručak idu u Pučku kuhinju kako bi prošetali i boravili na zraku. Međutim s pojavom koronavirusa situacija se promijenila. Naime, obustavili smo te aktivnosti i sada korisnici sva tri obroka dobivaju u Centru. Što se nas djelatnika tiče, mi imamo radnu obvezu i svaki dan smo na svome radnome mjestu, a štićenike smo uputili u provedbu svih mjera prevencije kako bismo otklonili mogućnost zaraze, zbog čega su i oni sami zaista smanjili svoja svakodnevna kretanja. S obzirom na to da je u ovom trenutku od izuzetne važnosti redovito prati ruke i općenito voditi računa o vlastitoj higijeni, moram napomenuti kako smo mi sudjelovali u jednom trogodišnjem programu u kojem su korisnici boravili cijelo vrijeme u prihvatilištu, a tijekom kojeg smo uspjeli postići da svi shvate važnost higijenskih navika te da vode računa ne samo o sebi, nego i prostoru u kojem borave. Čim je Nacionalni stožer i nadležno Ministarstvo izdalo upute i mi smo u našim prostorima postavili plakate s uputama o postupanju i podsjetnicima na pravilno pranje ruku”, istaknula je Balatinac, i objasnila na koji način svi zainteresirani mogu pomoći prihvatilištu.

”Što se tiče donacija, trenutačno sudjelujemo u projektu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije “Blaženije je davati nego primati”, kojim se dva puta godišnje, odnosno u vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana, prikupljaju živežne namirnice potrebne za rad Pučke kuhinje, međutim uvijek su nam potrebne higijenske potrepštine. Svi oni koji su voljni pomoći nabavom sredstava za brijanje, dezodoransa i slično, pa čak i voća, mogu nam donirati, međutim, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju valja voditi računa o sigurnosti. Iako smo ustanova otvorenog tipa i uvijek smo imali otvorena vrata, to smo sada morali ograničiti, pa svi ljudi dobre volje koji su spremni donirati mogu donaciju ostaviti u Domu sv. Vinka i jednostavno pozvoniti, pazeći pri tome da se svatko pridržava danih uputa”, kaže Balatinac.

Ema Nenadić
Svima koji imaju pravo na topli obrok u Pučkoj kuhinji, on će biti dostavljan kući, kao i Domu sv. Vinka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRAJ AKADEMSKE GODINE NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Dekani: "Nastojimo maksimalno ići na ruku studenata"

2

ZAPOČELO LJETNO SEZONSKO SNIŽENJE

Oprez, poznata marka nije i jamstvo kvalitete

3

IZ GČ-A NOVI GRAD UPOZORAVAJU:

U Stadionskom naselju živi se u teškim uvjetima