Regija
LIJEČNICI U AMERICI PREZADOVOLJNI NAPRETKOM

Maleni Šimun kući je trebao za Uskrs, koronavirus odgodio let
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Nastavlja s fizikalnim terapijama, za godinu dana sljedeća operacija stopala desne noge
ŽUPANJA - Sedam mjeseci nakon složene, vrlo zahtjevne operacije u bolnici u West Palm Beachu na Floridi, koja mu je omogućila da prvi put stane na noge i prohoda, dvogodišnji Šimun Stojanović iz Županje, koji je neiscrpnom snagom, željom i voljom inspirirao mnoge, pokazavši da je i nemoguće moguće i da ograničenja postoje samo u našim glavama, trebao se za Uskrs konačno vratiti svojoj kući. No zbog pendemije koronavirusa u SAD-u njegov je povratak, ako u međuvremenu ne dođe do kakve promjene, do daljnjeg odgođen.- Imali smo rezervaciju karte za 11. travnja, ali su nam u petak javili da je let otkazan. Iz Miamija je nemoguće poletjeti za Europu. Sada nam ostaje opcija da odemo u Chicago ili New York pa da odande letimo... Ne znamo ni sami što ćemo ni kako, zasad čekamo. Možda nam progledaju kroz prste jer već sedam mjeseci nemamo kontakt s Europom. Ali čisto sumnjam - kazala nam je Šimunova majka Martina, koja ne gubi nadu i vjeruje da će se ipak pronaći način i da će se sa sinom uspjeti vratiti u Hrvatsku kako su i planirali.

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa najvjerojatnije ih neće primiti ni bolnica u Bostonu, gdje je Šimun trebao odraditi dodatni pregled, jer otkazuju preglede svim internacionalnim pacijentima. "Čekamo još njihov službeni odgovor, ali nakon sat vremena razgovora s bolnicom, nebrojenih poslanih mail-ova, čisto sumnjam da će od toga išta biti, bar ne u skoro vrijeme...", kazuje Martina. Dodaje da je situacija ondje vrlo ozbiljna.

- Jučer smo jedva došli do nekoliko bočica vode i toalet-papira, o nekim antibakterijskim sredstvima možemo samo sanjati. Nema doslovce ničega. Premda kažu da mu toplo vrijeme ne pogoduje, pretpostavlja se da će se ovaj virus rapidno širiti Amerikom jer milijuni ljudi nemaju zdravstveno osiguranje i slobodno će se kretati bez odlaska liječniku - napominje.

Šimun i njegova majka za sada većinu vremena provode u stanu, izbjegavaju nepotrebne izlaske i nastavljaju s fizikalnim terapijama. Pridržavaju se uputa i ne zalaze u gužve ni u zatvorene prostore bez potrebe. Pri ulasku u bolnicu obvezno im mjere temperaturu i obvezni su pri ulasku i izlasku dezinficirati ruke.

- S obzirom na to da je ovdje panika i reorganizacija svega, vidjet ćemo što i kako dalje. A nekako se cijelo vrijeme nadam da će se pronaći alternativni put kući - kaže. Ameriku su iz Hrvatske otputovali 30. kolovoza prošle godine.

Šimun je, podsjećamo, rođen s čak dvije teške dijagnoze: spina bifida meningomyelocele i tibial hemimelia. Utvrđen mu je i zapetljaj živaca u donjem dijelu kralježnice, u ekstremitetima nogu nedostajalo mu je više od 25 kostiju, kao i čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a imao je i duplicirani femur. Na desnom stopalu imao je dva prsta, a na lijevom tri i jedan nerazvijeni, bez funkcije. Uza sve to ima i lijena crijeva te prekomjerno aktivan neurogeni mjehur, zbog čega se pet puta dnevno mora kateterizirati. Liječnici su zajednički konstatirali da je maleni Šimun zasigurno jedinstven slučaj u svijetu i da se s takvim i tolikim deformitetima na jednome djetetu još nitko od njih nije sreo. Na Floridi ga je 12. rujna, uz asistenciju tima liječnika, operirao vrhunski stručnjak dr. Dror Paley, koji rješava najteže ortopedske slučajeve u svijetu. Trebalo je izvesti rekonstrukciju kuka, izvaditi mu duplicirani femur, amputirati natkoljenicu lijeve noge i napraviti rekonstrukciju stopala desne noge. I nakon devet sati je uspio! Od početka je vjerovao da može pomoći malenome Županjcu i roditeljima je kazao da Šimun neće kući dok samostalno ne prohoda. Uslijedio je mukotrpan oporavak i svakodnevne fizikazne terapije. Dječak je prvo učio hodati s protezom u komadu koja nije savitljiva, zbog stabilnosti, jer nikada nije stajao uspravno. Roditelji Martina i Tomislav za protezu su odabrali motiv "Kralja lavova" jer sve što je dosad prošao u svoje dvije godine dostojno je kraljevskog naklona za lavovsku borbu i hrabrost koju je svima pokazao i postao je miljenik cijele bolnice. U Županju će se vratiti samostalno hodajući, s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja ima funkciju savijanja, a koju je dobio sredinom siječnja. Prekjučer je bio na pregledu. S obzirom na to da se dr. Paley smatra osobom visokog rizika, za vrijeme pregleda, zbog novonastale situacije, nije bio fizički prisutan, nego je sve pratio na ekranu.

- Doktori su prezadovoljni Šimunovim napretkom i pretpostavka za sljedeću operaciju stopala desne noge je za godinu dana. Nastavljamo s fizikalnim terapijama do povratka kući. Iskreno se nadam se da će situacija dozvoliti da se vratimo 11. travnja kako smo planirali. Za sada je sve pod kontrolom, ne paničarimo, strpljivo čekamo i vjerujemo da će dragi Bog pronaći rješenje. Za šest mjeseci ćemo raditi kontrolni rendgen - zaključuje majka.

Marija Lešić Omerović
Martina Stojanović

Šimunova majka

Konačni je cilj jako blizu i sada je zapravo sve na Šimunu - da prebrodi strah i pusti se. Korača samostalno, napravi tri do četiri koraka i onda se uplaši. Pokretljivost kuka je dobra, nagon za hodanjem je tu, ravnotežu je usavršio..., još samo da savlada strah i to će biti to!
Možda ste propustili...

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Ivan Bosilj stoti put darovao krv

U ORGANIZACIJI ŠPORTSKO-RIBOLOVNOG DRUŠTVA ŠARAN PODGAJCI PODRAVSKI

Natjecanje seniora na Staroj Dravi

ORAHOVAČKO JEZERO POKAZUJE SVU SVOJU RASKOŠ

"Slavonsko more" prepuno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HOBI GORANA POPOVIĆA

Rezbarenje lubenica traži puno strpljenja

2

PROJEKT ‘’VRATA SPAČVANSKOG BAZENA’’

Na Otočkim Virovima nabavljen električni brod za prijevoz turista

3

SLAVONIJA I BARANJA

Raskoš života u dvorcima