Regija
TRI VRIJEDNA PROJEKATA GRADA VIROVITICE

O Domovinskom ratu - novi postav i Centar
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Sredstva će biti dijelom osigurana iz proračuna i uz prijave na natječaje
VIROVITICA - Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin na konferenciji za novinare predstavio je tri važna projekta koja će se realizirati na području grada.
Riječ je o postavu posvećenom Domovinskom ratu, koji će biti u novom Gradskom muzeju, zatim o novom Centru Domovinskog rata na području bivše zgrade Šumarije te uređenju modernog trga ispred Centra kulture u Virovitici.

Potpora ministra

Projekti se provode u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a nositelj im je Grad Virovitica s partnerima, Udrugom HVIDRA i Gradskim muzejom Virovitica. Na konferenciji su o projektima govorili i Mirko Poljanac iz Udruge HVIDRA-e Virovitica, ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej te ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.


– S obzirom na povijest Domovinskog rata i svega onoga što je učinjeno na ovom području, želja nam je našim braniteljima napraviti jedan prekrasan prostor, a za to nam je potpunu potporu dao i ministar branitelja Tomo Medved. Jedan je od projekata postavljanje postava posvećenog Domovinskom ratu u Gradskom muzeju, za koji se sada javljamo na natječaj i koji bi trebao biti dovršen u sljedećih nekoliko mjeseci. Osim postava od drveta, u muzeju će tako biti smješten i ovaj postav, a sve radi toga kako bismo svim posjetiteljima i turistima pokazali što je Virovitica radila u stvaranju novije povijesti, odnosno stvaranju hrvatske države – rekao je gradonačelnik Kirin te najavio kako će se, u suradnji s braniteljima, prikupiti i dodatna dokumentacija vezana uz Domovinski rat, a koja se nalazi u brojnim privatnim arhivima, i digitalizirati za nove naraštaje. Postav će se nalaziti u prizemlju Gradskog muzeja, u maloj izložbenoj dvorani. Drugi projekt odnosi se na uređenje modernog Centra Domovinskog rata u zgradi bivše Šumarije i služit će kao muzejsko-izložbeno-edukacijski prostor, ali i mjesto u kojemu će svoj "dom" imati sve braniteljske udruge s područja grada Virovitice.
Spomen-obilježje

– Zahvaljujem ovim putem Upravi Hrvatskih šuma, koje su Gradu dodijelile zgradu. Centar će imati i prateći trg, a tim prostorom također će upravljati Gradski muzej. Grad Virovitica bi tako, uz sadašnji Gradski i Franjevački muzej, dobio i treći muzej, muzej Domovinskog rata. Što se uređenja prostora oko Centra kulture tiče, u skorašnjoj budućnosti trebao bi biti pretvoren u moderan trg na kojemu će se, uz druge sadržaje, nalaziti i spomen-obilježje virovitičkim braniteljima - zaključio je Kirin. Mirko Poljanac, predsjednik Udruge HVIDRA Virovitica, zahvalio je Gradu na potpori te podršci koju su uvijek davali hrvatskim braniteljima.


– Zahvaljujući Gradu, koji je s Ministarstvom hrvatskih branitelja odradio sav posao vezan uz pregovore, danas možemo reći da ovaj projekt kreće u realizaciju. Mi branitelji tražimo svoje mjesto u ovom gradu s obzirom na to da smo se za njega borili i s obzirom na to da je temelj hrvatske države Domovinski rat. Ovaj Grad priznaje branitelje – rekao je Poljanac i izrazio zadovoljstvo što će se u novom Centru Domovinskog rata naći sve braniteljske udruge i udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju na ovom području, čime će uštedjeti sredstva koja troše na stanarinu i režije. Sredstva za projekte, uz novac iz gradskog Proračuna, tražit će se preko natječaja.
Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund ističe kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo natječaj za financiranje, među ostalim, i spomen-sobe u vrijednosti od oko 60.000 kuna, na koji će se Grad javiti, kao i na sve ostale natječaje iz kojih bi sredstva mogla biti povučena.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMETNI PREPOROD BIZOVAČKOG KRAJA

Krenula obnova ceste Normanci - Josipovac

2

SPAS ZA OBRANU OD POPLAVA, ALI I RAZVOJ TURIZMA U OPĆINI SEMELJCI

Otvorena Akumulacija Kešinci, vrijedna 16 milijuna kuna

3

MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka,
igra se s ovčarom Simbom