Crna kronika
ČETVERO OZLIJEĐENIH U DVIJE PROMETNE NESREĆE

S 1,51 promilom u krvi vozio Porshe Cayenne, sletio s ceste i ispao iz automobila
Objavljeno 18. ožujka, 2020.

ŽUPANJA - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u utorak su se dogodile tri prometne nesreće. Na graničnom prijelazu Županja dogodila se prometna nesreća u kojoj je nastala samo materijalna šteta, a u blizini Privlake i Županje dogodile su se dvije prometne nesreće, u kojima su četiri osobe teže ozlijeđene.

Nesreću kod Županje izazvao je 20-godišnji pijani vozač.

- Oko 19.10 na državnoj cesti Vinkovci - Županja 20-godišnjak iz Županje upravljao je pod utjecajem alkohola od 1,52 promila Porscheom Cayenne bosanskohercegovačkih registracija. Zbog neprilagođene brzine vozač je izgubio nadzor nad vozilom, sletio s kolnika na zapadnu zemljanu površinu i udario u stablo, nakon čega je, zbog siline udara, došlo do odbacivanja vozila preko kolnika na istočnu zemljanu površinu. Upravljajući vozilom, vozač se nije koristio sigurnosnim pojasom te je nakon udara u stablo ispao iz automobila na zemljanu površinu. U prometnoj nesreći teško su ozlijeđeni vozač i putnica u osobnom automobilu, 19-godišnjakinja iz Gradišta - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Istoga dana oko 7.45 na županijskoj cesti Privlaka - Otok 33-godišnjakinja iz Otoka je, s namjerom da pretekne vozilo ispred sebe, zbog neprilagođene brzine izgubila nadzor nad automobilom vinkovačkih registrcija te udarila u automobil također s vinkovačkim pločicama kojim je iz suprotnog smjera naišao 24-godišnjak iz Otoka. Vatrogasci DVD-a Otok izvukli su vozače iz vozila. Hospitalizirani su u OŽB-u Vinkovci, gdje im je dežurni liječnik utvrdio teže ozljede.

Policija iz Vukovarsko-srijemske županije već je u nekoliko navrata upozoravala vozače, kao i sve osobe u vozilima, da se vežu sigurnosnim pojasima. U nesreći koja se dogodila 3. veljače nedaleko od Otoka zbog nevezanja pojasa poginuo je muškarac, a žena i dijete teže su ozlijeđeni.

Koliki je problem nekorištenje pojasa, svjedoči i podatak Policijske uprave osječko-baranjske da su samo prošlog tjedna, u okviru akcije "Roadpol", u Osječko-baranjskoj županiji ispisane 172 kazne zbog nevezanja pojasa, i to 163 za nekorištenje pojasa na prednjim i devet na stražnjim sjedalima. Prošloga tjedna na području cijele Hrvatske ispisana je 721 kazna zbog nekorištenja pojasa.

U 2019. godini u PU vukovarsko-srijemskoj dogodilo se 1276 prometnih nesreća, a od 14 osoba koje su stradale u njima i trebale biti vezane sigurnosnim pojasom devet ih je poginulo.

- Korištenje sigurnosnog pojasa, osim što će vozaču i putniku u vozilu uštedjeti tisuću kuna, kolika je predviđena kazna ako želite neoprezno uživati u svojoj zoni komfornosti, zasigurno će biti presudno u trenutku kada s vozilom kojim upravljate ili se prevozite doživite prometnu nesreću. Statistički pokazatelji upućuju na to da je korištenje sigurnosnog pojasa za neozljeđivanje i preživljavanje osoba u vozilu od mnogo veće koristi nego aktiviranje zračnih jastuka, posebice radi li se o prometnim nesrećama u urbanim sredinama, u kojima su brzine vozila nerijetko u manjim rasponima do 30-40 kilometara na sat, odnosno kada se zračni jastuci uopće ne aktiviraju. No često, posebice radi li se o prijevozu na manjim udaljenostima ili o uobičajenoj gradskoj vožnji, vozači zanemare sigurnosni pojas, pa tako i sigurnosno vezanje djece u vozilu. Brojna simuliranja sudara vozila pokazuju kako je upravo u situacijama kada sudionici nisu bili vezani došlo do izlijetanja osoba iz vozila, ozljeda vozača i putnika tijelom putnika sa stražnjeg sjedala koji nije bio vezan, a čija sila, pojačana težinom osobe i brzinom vozila, može biti od 30 do 60 puta veća od putnikove stvarne težine - upozoravaju iz PU vukovarsko-srijemske.

Iz policije dodaju da je sila udara pri brzini od 50 kilometara na sat jednaka padu s trećeg kata zgrade, da 75 posto osoba koje ispadnu iz vozila prilikom prevrtanja vozila smrtno strada te da važnost upotrebe sigurnosnog pojasa nameću zakoni zdravog razuma. Ista pravila vrijede za vezanje putnika na prednjem i putnika na stražnjem sjedalu, posebice uzmemo li u obzir kako su šanse da putnik na prednjem sjedalu pogine pet puta veće ako putnik na stražnjem sjedalu nije vezan, jer ga putnik može ozlijediti svojim tijelom.
Sandra Lacić

Vozač nije vezao sigurnosni pojas te je nakon udara u stablo ispao iz automobila na zemljanu površinu
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana