Autoglas
IMPOZANTNA BROJKA

Tesla juri, stigao milijunti električni auto - Model Y
Objavljeno 17. ožujka, 2020.
Ni jedan drugi proizvođač električnih automobila nije postigao ovakvu brojku

Elon Musk objavio je kako je s proizvodnih traka njegove tvrtke Tesla sišao milijunski električni automobil - time su postali prvi proizvođač takvih automobila koji je postigao ovu vrijednu brojku.

Mnogi nisu vjerovali da Tesla može proizvesti električna vozila u bilo kojem znatnom broju, no u Tesli su ih uvjerili kako su u krivu. Već su dobrano odmakli s proizvodnjom triju automobila: Model S, Model X i Model 3, a upravo je na ceste stiglo njihovo četvrto električno vozilo. Tesla Model Y označava novu prekretnicu u uspješnom razvoju tvrtke. Izvršni direktor Elon Musk objavio je da je Tesla proizveo milijunski automobil i objavio sliku “jubilarca”, Modela Y, i tima koji ga je napravio. Ni jedan drugi proizvođač automobila nije postigao ovakvu brojku kada je riječ o proizvodnji električnih putničkih automobila dugog dometa. Nova prekretnica također ukazuje na znatni proizvodnju ostvarenu u prvom tromjesečju 2020. Na osnovu podataka koje je prikupio Kevin Rooke, Tesla je postao najveći svjetski proizvođač EV automobila nakon, što je nadmašilo kineski BYD.

Do listopada 2019. Tesla je isporučio 807.954 električna vozila, a BYD je do danas isporučio 787.150. Također je važno napomenuti da ukupni broj BYD-a uključuje i plug-in hibridna (PHEV) vozila, dok Tesla proizvodi samo električna. Teslin proizvodni kapacitet također se povećao početkom ove godine povećanjem proizvodnje u Gigafactory Shanghai, drugoj Teslinoj tvornici za proizvodnju vozila na svijetu.

Ove godine Tesla planira postići godišnju stopu proizvodnje od 150.000 električnih automobila na svakoj lokaciji. U kombinaciji s tvornicom Fremont, koja bi do kraja godine trebala premašiti kapacitet od 500.000 automobila, Tesla bi trebao imati godišnji kapacitet proizvodnje od 650.000 automobila, više od 40.000 vozila mjesečno.

A nakon slavlja treba zasukati rukave i krenuti u nove izazove. Plan je od jednog milijuna kumulativne prodaje doći do brojke od milijun električnih automobila proizvedenih godišnje. To je sljedeća velika prekretnica za Teslu, koja bi trebala biti realizirana 2022.-2023. nakon pokretanja proizvodnje u gigatvornici u Europi.

Mato Pavličević
// PRODUKCIJA //
PROBLEMI TESLE U GRADNJI TVORNICE
Europska Teslina tvornica gradit će se u blizini Berlina. Zemljište je kupljeno, no proizvodnja je “zaštekala” nakon krčenja šume. Pobunili su se zbog toga ekološke udruge, pa je sud stopirao radove. Ipak, nakon rasprave sud je odlučio da se krčenje nastavi. Kada se tvornica sagradi, a to bi trebalo u srpnju 2021., godišnje će proizvoditi 500 tisuća vozila.
Možda ste propustili...