Sport
NK OSIJEK OBZNANIO PREVENTIVNE MJERE

Bijelo-plavi prekinuli i treninge, zatvorena vrata Gradskog vrta
Objavljeno 14. ožujka, 2020.
Igračima koji su ugovorno vezani uz NK Osijek nije dopušteno ovih dana napuštati grad

Pandemija koronvirusa zadaje velike muke i svijetu sporta. Odgađaju se sva moguća natjecanja po Europi i svijetu, pa ni HNL ne može biti imun na poduzimanje prevencija protiv širenja zaraze. NK Osijek već je bio na putu prema Zagrebu, gdje je jučer trebao igrati protiv Lokomotive, kada je stigla vijest o odgodi svih nogometnih utakmica do 31. ožujka.


HNS je nekoliko puta mijenjao naputke prateći upute nadležnih institucija. Prvo se trebalo igrati pred maksimalno 1000 gledatelja, dan poslije ta je brojka spuštena na 100, pa onda samo na službene osobe, da bi se na kraju donijela jedina razumna odluka o odgodi svih utakmica.

Dva tjedna mirovanja

Jasno, povjerenik za natjecanje Josip Brezni i HNS vodili su računa o kalendaru natjecanja, pa je zbog toga odgoda utakmica bio posljednji instrument koji se željelo upotrijebiti. Nogomet bez publike nema smisla, ali još manje smisla ima igrati ga ako prijeti smrtonosna zaraza.


- Tko sada uopće razmišlja o nogometu i sportu općenito kada je takva prijetnja pred vratima. NK Osijek donio je odluku o tome da se u sljedeća dva tjedna ne provode nikakve trenažne aktivnosti. Ta odluka na snazi je za sve naše dobne kategorije i Otvorenu školu nogometa. S obzirom na to da se preporuča suzdržavanje od tjelesnih kontakata zbog mogućnosti prenošenja bolesti, a njih je nemoguće izbjeći tijekom treninga, jer nogomet je kontaktni sport, odluka o dvotjednom ukidanju treninga nametnula se sama od sebe. To je početak jer ova će odluka na snazi ostati sve do opoziva, a u ovom je trenutku nezahvalno predviđati kada bi to moglo biti - rekao nam je i Mario Mihić, glasnogovornik NK-a Osijek.


Osim što neće biti trenažnih aktivnosti, stadion u Gradskom vrtu posve će zatvoriti svoja vrata pa na posao neće dolaziti ni klupski djelatnici, nego će svoje uobičajene dužnosti obavljati od kuće. Svim igračima koji su na bilo koji način ugovorno vezani s NK-om Osijek zabranjeno je napuštanje grada.


- Bolje je strpjeti se i biti oprezan u sljedeća dva tjedna negoli se suočiti s potencijalno daleko većim problemima ako bi se zaraza proširila na klub. Bit ćemo i dalje u stalnom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite radi prevencije i zaštite zdravlja svih onih koji su izravno ili posredno vezani uz NK Osijek - rekao je Igor Galić, direktor NK-a Osijek.
Sjećanje na 2018.


Nogometašima Osijeka ta apstinencija od igre i aktivnosti neće se dogoditi prvi put u bližoj povijesti. Naime, nešto slično im se dogodilo u proljeće 2018. godine, kada su na početku drugog dijela sezone od sredine veljače do početka ožujka bili bez utakmica zbog groznih vremenskih prilika. Tada su snijeg i led onemogućili Osječanima igranje nogometa na 17 dana, a treninzi su se odvijali u dvorani. Naravno, ovaj sadašnji uzrok odgode daleko je ozbiljniji, a ostavit će još veći pečat na sportsku formu nakon što se krizno razdoblje završi i sezona se nastavi. Dva tjedna, a možda i više, bez treninga nedvojbeno će ostaviti traga na igračima, ali tko danas o tome uopće razmišlja. U ovom je trenutku najvažnije poduzeti sve moguće preventivne mjere kako se pandemija ne bi raširila. Uglavnom, minimalno ćemo dva tjedna biti bez HNL-a, a trener Ivica Kulešević dobit će dovoljno vremena za analiziranje svega što se događalo u drugom dijelu sezone prije negoli je on zaustavljena. Osijek na terenu nije djelovao onako kako se od njega očekivalo, a tko će ga znati kakav će biti kada se prvenstvo nastavi. Zapravo, u ovom je trenutku vrlo upitno i kada će se sezona uopće nastaviti. Naime, stručnjaci predviđaju kako najgori val pandemije tek slijedi, pa se upravo zbog toga i poduzimaju ove mjere predostrožnosti i sprječavaju se veća javna okupljanja. Lako bi se moglo dogoditi, posebno ako UEFA odluči odigravanje Eura prebaciti za sljedeće ljeto, da nam ova klupska sezona potraje do polovine lipnja, a možda i duže. Jasno, sve će ovisiti o tome kada će biti ukinute zabrane odigravanja utakmica.


Dalibor Keler
14

dana u Gradskom vrtu neće biti nikakvih trenažnih aktivnosti
17

dana bio je Osijek bez utakmica u proljeće 2018. zbog snijega i leda
10

kola ostalo je odigrati do kraja sezone u HNL-u
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini