Dome slatki dome
NAGLAŠAVANJE DETALJA

Dekoriranjem zidova do vizualnog sklada
Objavljeno 12. ožujka, 2020.
Neobične oblike primijenite u nježnim bojama, a ostale elemente u vrlo jednostavnim formama

U prostoriji je poželjno naglasiti jedan zid, a sve ostale prilagoditi zadanom izražaju.

Puno je načina na koje možemo naglasiti zid - to mogu biti konstruktivni elementi poput stepenica ili galerije te otvori velikih dimenzija ili oblika. To su najčešće elementi koji su već zadani u prostoru ili se ostvaruju kroz rekonstrukcije i adaptacije. Razni dekorativni elementi, rasvjeta, obloge ili zelenilo su detalji koje možemo primijeniti bilo kada i gdje.

Ako zid naglašavate stubištem, poželjno je materijale i boje povezati s elementima namještaja u prostoru. Najizražajniji elementi stubišta su gazišta i ograda. Stil obrade stubišta uvelike će utjecati na stilsku odrednicu prostora. Ako se odlučite na minimalističko stubište, prostor će izgledati prozračno i moderno, a pri tome ćete moći birati između velikog broja stilova koje želite unijeti u prostor.

Bilo da se radi o prozorima, stijenama ili vratima, otvore velikih dimenzija naglasite dekorativnim zastorima. Kombinacija prozračnog stakla i gustih tkanina te otvorenog pogleda stvorit će vrlo izražajnu plohu u prostoru. Uz velike staklene plohe kombinirajte vizualno lagane elemente namještaja, kako bi dojam prostornosti bio potpun. Stakleni stol ili niska sjedeća garnitura bit će odličan odabir.

Galerijske prostore ukrasite slikama velikog formata ili visećom rasvjetom koja se proteže kroz obje etaže. Jako je važno naglasiti vertikalnost jer će pojačati osjećaj profinjenosti i snage prostora.

Zidne obloge vrlo su čest element dekoriranja zida. Izrazito trendovska dekoracija zida je opeka. Odlično podnosi miješanje stilova, od minimalističkog preko rustikalnog pa sve do klasičnog ili industrijskog. Opeka je jedan od najstarijih građevnih materijala i daje izuzetan osjećaj ugode i topline u prostoru. Ovakvim trendovskim odabirom nećete pogriješiti. Odlično se kombinira i s grubim i finim materijalima, pa su kreativne mogućnosti uređenja prostora izuzetne.

Trendovske keramičke obloge u imitaciji kamena, cementa ili betona idealne su za postavu u pozadini sjedeće garniture ili TV uređaja.

Vrlo jednostavan element dekoracije zida su police neobičnih oblika. Kada koristite ovu vrstu dekoracije, pripazite na ostale elemente u prostoru kako ne bi postao preopterećen materijalima, oblicima i bojama.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...

ODRŽAVANJE USISAVAČA

Redovito čišćenje

UDOBNOST NA OTVORENOM

Vanjski prostor

SAVJET PRIJE GODIŠNJEG ODMORA

Vrijeme je za pregled vanjskog dijela kuće