Tehno
PORTAL - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA OVOG VIKENDA U ZAGREBU

Kako igre s uživljavanjem u uloge mogu obogatiti upravljanje ljudskim resursima, obrazovanje, turizam...
Objavljeno 5. ožujka, 2020.

Mogu li igre mijenjati svijet? Kako ih možemo kvalitetnije koristiti za učenje, povezivanje s drugim ljudima, stvaranje inovativnih proizvoda u kulturi i turizmu, kreativno korištenje novih tehnologija?


Ovo su tek neka od pitanja na koja namjeravamo ponuditi odgovore tijekom osme međunarodne konferencije posvećene igrama s uživljavanjem u uloge PoRtaL, koja se održava od 5. do 8. ožujka u Zagrebu. Igre s uživljavanjem u uloge u Europi i svijetu su sve prihvaćenije kao alat u učionicama, inovativni oblik team buildinga, networkinga i insentiva, turistička atrakcija te oblik umjetničkog izražavanja i platforma za kritičko promišljanje i propitivanje raznovrsnih aspekata društvene zajednice.


Koristi ih se u radu s djecom s posebnim potrebama, obuci zaposlenika, za proširenje postojeće i stvaranje potpuno unikatne turističke ponude, revitalizaciju dvoraca i drugih objekata od povijesno-kulturnog značaja, a kucaju i na vrata etabliranih industrija poput zabavnih parkova i Hollywooda.


Nije pitanje hoće li transformirati obrazovanje, obuku zaposlenika i turizam već koliko brzo će se to dogoditi.


Konferencija PoRtaL 8 je namijenjena široj zainteresiranoj javnosti, s posebnim naglaskom na učiteljima i nastavnicima, stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima, turističkim djelatnicima, predstavnicima državnih tijela, lokalne uprave i samouprave te agencija i institucija. Međunarodnog je karaktera pa će program biti na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.


Tijekom četiri dana vodeći europski stručnjaci, dizajneri i organizatori ponudit će i podijeliti znanja, stečena iskustva i uvide putem predavanja, radionica i panela. Pet glavnih predavačica i predavača otkrit će tajne zanata te podijeliti dosad stečena iskustva. Mikko Mike Pohjola (Finska), dizajner igara i autor više knjiga o igrama s uživljavanjem u uloge. Zanimaju ga imerzivne igre, transmedijski sadržaji i načini na koje igre mogu mijenjati svijet. Pokrenuo je dvije tvrtke koje su osvojile dvije nagrade International Emmy. Josefin Westborg (Švedska), suosnivačica agencije Lekreativ/Lajvbyran jedna je od vodećih svjetskih dizajnerica edukativnih igrara. Predaje dizajn igara Tehnološkom sveučilištu Chalmers. Voli dizajnirati igre koje su interaktivne te pripovjedački, pedagoški i feministički usmjerene. Simon Svensson (Švedska) suosnivač je studija Atropos, zainteresiran ponajprije za aspekte vezane uz gradnje svjetova za igru i korištenje igara pri istraživanju ljudske psihologije, s ciljem boljeg razumijevanja sebe i drugih. Osmislio je i vodio igre kao što su The Forbidden History, Lotka-Volterra, trilogija Androids i Libertines, između ostalih. Esperanza Montero (Španjolska) suosnivačica je nevladine udruge Notonlylarp, u kojoj organiziraju igre namijenjene međunarodnoj publici kao što su Conscience, Blue Flame i Mission Together. Kol Ford (Velika Britanija) jedan od organizatora International Sacrament koje se igra diljem svijeta i suorganizator igara Seven Sisters School of Spellcasting namijenjenih djeci iz siromašnih obitelji, između ostalog. Voli pisati male komorne igre u obrazovne svrhe.


Svoja znanja i iskustva će tijekom više od 20 programskih stavki podijeliti ukupno 15 predavačica i predavača iz Bugarske, Finske, Grčke, Izraela, Mađarske, Poljske, Srbije i Hrvatske. Za više informacija posjetite našu web stranicu te stranicu na Facebooku.
Terrible Creations je kreativni kolektiv sa sjedištem u Zagrebu koji se bavi osmišljavanjem, izradom i vođenjem igara s uživljavanjem u uloge. U pet godine djelovanja izradili su više od dvadeset igara raznih formata i tema, koje su uspješno izveli više desetaka puta u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj za više od 1500 jedinstvenih sudionika. U studenom 2016. su s projektom 17 priča za 17 dvoraca, namijenjenom revitalizaciji i obogaćivanju turističke ponude u frankopanskim kaštelima u Primorsko-goranskoj županiji, sudjelovali u natjecanju StartUp Europe Awards na nacionalnoj razini, gdje su odnijeli prvu nagradu kao najbolji kreativni startup i izborili pravo nastupa u europskom finalu u Bruxellesu.


Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike