Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: PERŠIN

Zeleni čudotvorac jača imunitet, osvježivač je daha
Objavljeno 2. ožujka, 2020.
Peršin je idealno sredstvo za prevenciju osteporoze i za jačanje kostiju

Ljekovito djelovanje peršina valja dobro upoznati zbog više razloga. Peršin u prehrani čini idealno povrće. To je začin koji ima jaku preventivnu ulogu, a ujedno potiče organe na rad.

Peršin je podrijetlom iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Prirodoslovci su utvrdili da je pradomovina peršina – Sardinija. U mnogim zemljama juga Europe peršin raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice, koje raznose njegovo sjeme.

Peršin je visokovrijedno sredstvo za liječenje i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu. Njegovi sastojci su mnogostruko djelotvorni. Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje, zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu, međutim takvo je djelovanje kontraindicirano pri upali bubrega, kad se peršin ne smije uzimati. Peršin je za žene pravi lijek, jer ima estrogeno djelovanje te pojačava libido, a žene ga rabe i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja te za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa te za olakšavanje porođaja.

Bogat antioksidansima
Peršin je idealno sredstvo za prevenciju osteporoze i za jačanje kostiju, te sadržava fluor i bor. Danas se za liječenje najčešće koristi čaj od listova peršina ili sok od korijena. Eterično ulje peršina je toksično, a koristi se u industriji i kozmetici.

Peršin je iznimno bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadržava i važne vitamine i minerale, kao što su vitamin A, C i K, folat, željezo i kalcij. Šalica sjeckanog peršina sadržava 984 mikrograma vitamina K. Zbog brojnih nutrijenata koje sadržava jača imunitet. Koristi se i u liječenju anemije prouzročene nedostatkom željeza, u obliku čajeva i sokova od peršina. Neka ljekovita djelovanja peršina koja su znanstveno potvrđena su povećano izlučivanje urina,

obilnije menstruacije, stimuliranje apetita i poboljšanje probave. Peršin je i prirodni osvježivač daha. Smanjuje loš zadah nakon češnjaka ako ga se žvače sirovog.

Istraživano je djelovanje ulja peršina na bakterije i gljivice te je dokazano da ima i antimikrobni i antifungalni utjecaj na određene sojeve bakterija i gljivica. Nizom studija i kliničkih ispitivanja dokazana su povoljna djelovanja na slobodne radikale, povoljno djelovanje kod osoba oboljelih od dijabetesa te onih koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

U hladnjaku
Kad kupujete peršin izbjegavajte grane i listove koji imaju žućkastu boju i koji su uvenuli jer je to je znak da su stari, već dugo ubrani ili oštećeni. Svježi peršin možete držati u hladnjaku do tjedan dana, a ako je uvenuo, stavite ga u vodu da nježni listići ožive pa ga potom pohranite u hladnjak ili na hladno i tamno mjesto. Ako kupujete korijen, neka je tvrd i bez tamnih mrlja i plijesni, koji su pokazatelj dugog stajanja i kvarenja peršina.

Peršin možete kupiti cijele godine, a nešto ga je manje na tržištu tijekom hladnih zimskih dana. Peršin možete i zamrznuti tako da ga operete, posušite, pa isjeckanog pohranite u posude s poklopcem kako miris ne bi hlapio, možete zamrznuti i cijele grane peršina, koje po potrebi, zamrznute - krhke, izlomite u hranu koju pripremate. No sjeckani list peršina možete i staviti u plastične posude od zamrzivača za pripremu leda koje do vrha napunite vodom pa zamrznite. Kada su se zamrznule, kockice leda s peršinom pohranite u plastične vrećice pa prilikom kuhanja kockicu s peršinom dodajte u juhu ili umak.

Zamrznuti peršin čuvajte do šest mjeseci u zamrzivaču jer nakon tog vremena počinje brzo gubiti svojstva okusa i mirisa kao začina. Možete kupiti i sušeni peršin, a možete ga i sami sušiti, no neka to budu samo listići, koji će vam se ravnomjerno posušiti u hladu, a potom ih pohranite u staklene posude s poklopcem i čuvajte na hladnom i mračnom mjestu nekoliko mjeseci.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike