Sport
ANTONIO JORDANO

Nisam pogriješio u odabiru, trener i suigrači mi vjeruju
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Još i prije prvog službenog podbacivanja, kao i tijekom aktualne sezone, osam novih igrača pristiglo je u redove jedinog košarkaškog premijerligaša s hrvatskog istoka. Prvi je sredinom srpnja potpis na ugovor (2+1) za Vrijednosnice Osijek stavio Antonio Jordano, koji je do ove sezone bio član zagrebačke Cedevite. On je dolazak u grad na Dravi potvrdio dok je još bio s mladom reprezentacijom Hrvatske u Izraelu, na EP-u igrača do 20 godina, gdje sa svojim reprezentativnim vršnjacima nije obranio srebro osvojeno godinu dana ranije u Njemačkoj.

No ovaj 21-godišnji Riječanin (rođendan proslavio 25. veljače) u novu sredinu stigao je motiviran, željan dokazivanja, dolazak među "brokere" nije se dogodio nimalo slučajno.

- S 15 godina stigao sam u Cedevitu, koja je te 2014. osvojila svoj prvi od pet uzastopnih naslova prvaka Hrvatske. Igrao sam za kadetsku i juniorsku momčad, a prošle sezone za drugu seniorsku, koja je participirala osnovni dio Premijer lige. Godinu prije toga polusezonu sam odradio na posudbi u Zaboku. Kada je postalo jasno da Cedevita seli iz Hrvatske, trebalo je izabrati gdje nastaviti karijeru. Opcija je bilo nekoliko, na kraju sam se odlučio za Vrijednosnice Osijek i nisam pogriješio. Štoviše, stvari se zasada odvijaju i iznad svih očekivanja - priznaje Jordano, koji je bio svjestan da karijeru mora nastaviti u sredini gdje će igrati u kontinuitetu.

- U Zagrebu se odlično radilo, ali bilo je jasno da ću teško do prave minutaže. Konkurencija je bila iznimna, puno stranih igrača i tu jednostavno nije bilo prostora za igru i daljnji napredak - pojašnjava 188 centimetara visok branič odluku zašto je nakon Rijeke i Zagreba stigao u Osijek, gdje je dobio sve ono što je i tražio. U prvenstvu je na prosjeku od 35.7 minuta na parketu (najviše od svih u Premijer ligi), ali na povjerenje trenera Domagoja Kujundžića uzvratio je i sjajnim učinkom od 18.5 poena (prvi strijelac momčad, drugi lige), 3.3 skoka i tri asistencije po susretu. Od 19 dvoboja, odradio ih je 18 u Premijer ligi, gdje ni jednom nije bio ispod dvoznamenkastog učinka. U 2020. nije se spuštao ni ispod 20 poena.

- Igram bez pritiska, trener i suigrači mi vjeruju i to se vidi na učinku, mojem, ali i momčadskom. Nema bojazni da nakon prve pogreške završiš na klupi. Nisam jedini koji je uoči sezone stigao ovamo u potrazi za minutažom, mislim da nitko od nas nije pogriješio što je izabrao Vrijednosnice Osijek - smatra Jordano, koji nakon tri tjedna stanke nastavlja sa suigračima borbu za premijerligaške bodove. U subotu stiže sinjski Alkar.

- Stanku smo dočekali s tri poraza u nizu, stoga je jasno da želimo u subotu prekinuti negativan niz. Pred nema je još 14 ligaških utakmica u kojima prije svega želimo zadržati poziciju koju smo držali veći dio prvenstva, a to je peto mjesto. Malo smo se i pojačali u međuvremenu, samo da nas zdravlje posluži i vjerujem da ćemo imati što pokazati u nastavku sezone - smatra Antonio Jordano.
N. Benčina
OD rodne RIJEKE DO OSIJEKA
“Petica” Vrijednosnica Osijek među brokere je stigla iz Cedevite. Jordano je pak prve košarkaške korake napravio u rodnoj Rijeci, a iz Kvarnera 2010, kao perspektivan kadar, otišao je 2014. u Zagreb. Sljedeće godine bio je i sudionik Jordan kampa u New Yorku kao jedan od desetorice iz Europe. U Cedeviti je uspješno igrao za sve klupske selekcije, a jednu polusezonu 2018. odradio je na posudbi u Zaboku, zajedno s Lovrom Buljevićem, s kojim sada dijeli osječku svlačionicu. Igrao je, naravno, za sve mlađe reprezentativne uzraste, a 2018. je s U20 hrvatskom selekcijom osvojio europsko srebro. Tko zna, možda u budućnosti stigne poziv i iz seniorske izabrane vrste. U kakvoj je formi, ni to nije nemoguća misija, ali Antonio je u karijeri naviknuo ići korak po korak, a ovaj koji ga je doveo u Osijek se itekako isplatio.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike