Mozaik
SLOBODA U KANADI

Zaljev kao utočište za kitove i dupine
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Zaljev na istoku Kanade trebao bi do kraja 2021. zbrinuti najmanje osam orki i beluga koji će tamo trajno boraviti

Dobrotvorna organizacija ‘Utočište za kitove‘, predložila je da zaljev na istočnoj obali Kanade postane mjesto na kojemu će se nastaniti orke i beluge nakon života provedenog u zatočeništvu. Surađivat će s mjesnim vlastima da bi ondje doveli osam kitova koji će trajno boraviti u tom području. Prve kitove dočekat će do kraja 2021. godine.

Riječ je o Port Hilfordu, maloj priobalnoj zajednici, od Halifaxa udaljenoj oko 200 km koja "nudi prostran zaljev s izlaskom na ocean, no istodobno zaštićen od oluja". Organizacija je tražila zaštićeno područje od oko 100 hektara vodene površine i do 15 metara dubine. Lokacija je morala zadovoljiti posebne uvjete: točno određenu temperaturu i morski salinitet, mora biti zaštićena od ekstremnih vremenskih uvjeta, posjedovati prostor za objekte potrebne za brigu o životinjama, kao i mjesto za održavanje odgojnih aktivnosti".

Kanada je prošloga lipnja usvojila zakon nazvan “Free Willy” kojim se zabranjuje držanje dupina i kitova u zatočeništvu, osim u slučajevima spašavanja, rehabilitacije, znanstvenog istraživanja, ili ako je posrijedi dobrobit životinje. Dvije beluge koje su njihovi vlasnici tijekom 2019. povukli iz predstava u jednome kineskom akvariju, nedavno su upućene u posebno utočište na Islandu gdje će nastaviti živjeti, a u dogledno bi im se vrijeme moglo pridružiti još kitova beluga. Organizacija ‘Utočište za kitove’ uskoro kani surađivati i s ostalim lokalnim zajednicama da bi se vizija utočišta za kitove privela kraju i da bi se započeo regulatorni proces.

Hina
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike