Osijek
GUŽVE NA ŠALTERIMA HZMO-A

Ostala samo dva dana za zahtjeve za dječji doplatak
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Bez gužve - zahtjeve je moguće predati besplatno i u svim poštanskim uredima diljem Hrvatske

Pred svima onima koji u 2020. godini žele ostvariti pravo na dječji doplatak još su samo dva dana za predaju zahtjeva, koji se u Osijeku predaju na urudžbenom šalteru HZMO-a (privremeno smještenom u zgradu Addiko banke u Kapucinskoj), gdje su proteklih nekoliko dana, uvjerili smo se, poveće gužve jer su Osječani, već tradicionalno, s predajom zahtjeva čekali posljednji trenutak.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu 2019. godine broj korisnika dječjeg doplatka u Hrvatskoj bio je 155.330, a isplaćivao se za 298.761 dijete. Dohodovni cenzus trenutačno je isti kao i prošle godine, pa tako i u 2020. iznosi 2328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice.

"Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja ili njegovatelja te udomiteljske naknade. Napominjemo kako nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva korisnika doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a i HZZ-a. Korisnicima kojima od 1. ožujka 2020., u odnosu prema prethodnoj godini, nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati‘‘, poručuju iz HZMO-a, uz napomenu kako se svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka 2020. pravo priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji podnose novi zahtjev. Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta, ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.

Zaključno, s obzirom na gužve na šalterima osječkog HZMO-a, nije na odmet napomenuti kako ih je moguće predati i besplatno u svim poštanskim uredima diljem Hrvatske.

Ivana Solar
2328

kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice, trenutačno iznosi dohodovni cenzus za 2020. godinu
Osječko-baranjska županija na 3. mjestu
Prema broju korisnika dječjeg doplatka, zaključno s posljednjim danom 2019., Osječko-baranjska županija nalazi se na trećem mjestu s njih 13.298 za 24.620 djece i prosječnom mjesečnom svotom doplatka u iznosu od 347,45 kuna. Uz napomenu kako je najveći broja korisnika dječjeg doplatka na kraju prošle godine bio u Gradu Zagrebu, njih 19.832 za 38.834 djece s prosječnom mjesečnom svotom doplatka od 384,52 kuna. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 19.583 korisnika za 37.366 djece i prosječnom svotom doplatka u iznosu od 361,40 kuna.
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike